Експерти на РИОСВ-Велико Търново иззеха незаконно притежаван керкенез

08 септември 2016 | 15:34

Проверката е извършена по подаден сигнал в регионалната инспекция, че в интернет сайт за онлайн продажби е публикувана обява за продажба на сокол ветрушка в гр. Габрово. При среща с продавача се установи, че птицата е от вида Черношипа ветрушка (Falco tinnunculus), наричана още керкенез, която е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

Продавачът твърди, че птицата е уловена в парк в града и не е знаел, че е защитена. Съставен е акт за нарушение на разпоредбите на закона.

Птицата е изпратена в Спасителния център за диви животни в гр. Стара Загора. След приключване на административно-наказателната процедура ще бъде пусната на свобода.

През последните години не са установявани нарушения от такъв характер на контролираната от инспекцията територия.

Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Велико Търново напомня, че съгласно ЗБР, за защитените животински видове се забранява притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри.

При съмнение за вида и произхода на притежаван или намерен животински вид, както и при откриване на животни в безпомощно състояние, трябва да се свържете със съответната РИОСВ, на територията на която се намирате, като за посредник може да използвате телефон 112.