ДНП „Рила“ и РУО – Благоевград обсъдиха съвременни методи по екологично образование

13 септември 2016 | 15:31

Преди началото на новата учебна година пред ръководителите на училищата от Благоевградска област бяха популяризирани възможностите за организиране и провеждане на екологични образователни програми за Национален парк „Рила“. Решение за инициативата бе взето на работна среща между директора на Дирекция „Национален парк „Рила“ Красимир Андонов и Ивайло Златанов, началник на Регионалното управление на образованието в Благоевград.

Експерти от ДНП „Рила“ представиха възможностите за провеждане на образователни екологични програми пред директорите на училищата от Благоевградска област. Това стана на съвещание, организирано от РУО – Благоевград в областния център.

С презентации и нагледен материал експертите по образователни програми и биоразнообразие от парковата дирекция запознаха училищните директори със съхраненото уникално биологично разнообразие, природните забележителности, както и образователните маршрути на територията на Национален парк „Рила“. Акцент беше поставен върху съществуващите места и обекти, където могат да бъдат организирани „Зелени училища“, образователни екологични програми и преходи по тематичните и туристически маршрути в Национален парк „Рила“ и резерватите в него, с цел популяризиране и опознаване на защитената територия.

Ивайло Златанов обясни на присъстващите, че предоставената възможност за включването на училищата в разработени съвместни образователни екологични програми е добра основа за партньорство и сътрудничество с ДНП „Рила“ и в полза на учениците от региона.