Изложба представя красотата на „Централен Балкан“

31 октомври 2016 | 12:22

Изложбата „Централен Балкан – с очите на младостта“ представя Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Показани са, вдъхновени от Националния парк, творби на млади дарования.  Експозицията включва живопис, керамични изделия и рисунки върху коприна, създадени от възпитаниците на НГПИ „Проф. Венко Колев“ – Троян, НГПИ „Тревненска школа“ – Трявна, НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък и Школата за приложно изкуство – Ива Пенчева в  Габрово.

Сред представените творби са наградените от обявения през м. г. Национален конкурс „Централен Балкан – с очите на младостта“, както и създадените по време на тазгодишния пленер по живопис, организиран от Парковата дирекция в района на Райското пръскало. В пленера участваха ученици от Националната гимназия за приложни изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ – училището, отличено с първа награда за най-добро представяне в миналогодишния конкурс.

Преди гостуването си в Габрово изложбата бе представено премиерно в Художествената галерия в Карлово. Експозицията е мобилна, а Карлово и Габрово са първите ѝ две „спирки“. Пътят на вдъхновените от дивата красота на „Централен Балкан“ творби на младите художници ще продължи с представяне в галерии и домове на културата в други населени места край Парка.

Проявата е посветена на 25-годишнината от създаването на Национален парк „Централен Балкан“.