Експертите на МОСВ ще представят напредъка на страната на конференцията в Маракеш

08 ноември 2016 | 15:00

В Маракеш, Мароко започна 22-та сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 22) и 12-ата сесия на Срещата на страните по Протокола от Киото (CMP 12).

В рамките на Конференцията от 15 до 18 ноември ще се проведе Първата среща на страните по Споразумението от Париж – историческо събитие, на което ще се отбележи влизането в сила на новото споразумение по климата.

Заедно с останалите държави членки на Европейския съюз, България ще изпълнява обща цел за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 40% до 2030 г. с приемането на Рамката за политиките по климат и енергетика до 2030 г. Тази цел е сред най-амбициозните, заявени с националните приноси на държавите, преди Конференцията в Париж.

По време на експертния сегмент на Конференцията от 7 до 14 ноември, България се представлява от експерти на дирекция „Политика по изменение на климата“ и Изпълнителна агенция по околна среда.

През първата седмица на Конференцията ще се проведе международна оценка на напредъка на България в постигане на целите за намаляване на емисиите на парникови газове, която ще се извърши на база подадените от страната ни двугодишни доклади и националната инвентаризация.

Експертите на Министерството на околната среда и водите ще представят напредъка на страната ни в постигане на целите до 2020 г. пред 196-те страни на РКООНИК и ще отговорят на всички възникнали по време на сесията въпроси.