70 млн. лв. ще получи ВиК Смолян по ОПОС 2014-2020

08 ноември 2016 | 17:58

Седемдесет милиона лева ще получи ВиК Смолян по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ за инвестиции във ВиК мрежата на обособената територия. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева при откриването на сепариращата и компостиращата инсталация на депото за битови отпадъци в Смолян. Поканата към ВиК оператора ще бъде изпратена до края на годината. Това ще бъде първият регионален пилотен проект.

Със средствата от новата ОПОС ще се финансира проектиране, изграждане, рехабилитация и реконструкция на ВиК инфраструктура, вкл. на съоръжения за третиране на утайки в агломерации с над 10 000 е.ж.

Министър Василева откри и съоръжение за пречистване на инфилтратните води от депото за твърди битови отпадъцив Смолян, които вече няма да замърсяват почвите и водите. Проектът се финансира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Общият размер на инвестициите в община Смолян по договори с ПУДООС са 5, 2 млн. лв.

В Девин по-рано през деня, министър Василева направи първа копка на водопровод, който ще довежда до града водата от находището Беденски минерални бани. Старият тръбопровод е граден през 60-те години на миналия век и по него отдавна не може да се довежда минералната вода до Девин.

„Много се радвам, че заедно споделяме този хубав момент. Премиерът настояваше Министерският съвет максимално бързо да вземе решение за тази стратегическа инвестиция за развитието на региона“, каза министър Василева.

Водопроводът е стар проблем в Девин. С него ще се довежда до града минерална вода като ще се запазва високата й температура и свойства. Това ще даде нови възможности за балнео и спа туризма в града, отбеляза министър Василева.