Зам.-министър Николова: Инвестиционна програма „Минерални води“ ще подпомогне развитието на общините

09 ноември 2016 | 17:24

Националната програма за подкрепа на общините за ефективно използване на ресурсите от минерална води на тяхна територия ще подпомогне развитието на общините. Това каза заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на среща с местните власти в Пловдив, при представянето на пилотнаха схема за подпомагане на общините за по-ефективно управление на находищата на минерални води.

Тя насърчи представителите на общини от територията на Басейнова дирекция „Източнобеломорския район“ да търсят партньорство с местни инвеститори за реализацията на проектите им, което ще направи районите атрактивни за бизнеса и подпомогне разкриването на нови работни места.

По програмата се осигурява безвъзмездно финансиране до 50 процента от стойността на проектите. Към момента ресурсът й е 3,5 млн. лева, които трябва да генерират поне още толкова съфинансиране от общините чрез собствени средства, кредитен или привлечен ресурс.

Срокът за кандидатстване от местните власти е до 16 декември т.г. Бъдете активни, наличието на проекти и усвояването на предвидения финансов ресурс ще дадат възможност за надграждане на програмата и увеличаване на средствата по нея през следващата година, призова зам.-министър Николова.

Проектите трябва да имат бизнес план, доказващ икономическата им целесъобразност, каза изпълнителният директор на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) Камелия Георгиева. Тя отбеляза, че значителен финансов ефект може да се постигне чрез отоплението на обществени сгради с геотермална енергия.

По-късно Атанаска Николова провери изпълнението на проекти за изграждане на главен водопровод и детска площадка в град Септември, финансирани от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ. С новия водопровод, който трябва да е готов до две седмици, ще спрат режимът на водата и честите аварии в града. Финансирането от ПУДООС е на стойност 800 хил. лева.

Зам.-министърът посети и Основно училище „Христо Ботев“ в с. Калугерово, община Лесичово, в което е сменена дограма, поставени са топлоизолации на стените и покрива, подобрени са топлинната и електроинсталацията. За целта от НДЕФ са отпуснати 578 хил. лева.