<i></i>Print

%d0%bf%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%88%d0%ba%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b0Заради продължилите обилни валежи, довели до силното покачване на водите на реките Бъндерица и Демяница на територията на НП „Пирин“, е създаден кризисен щаб с участие на Георги Икономов, кмет на община Банско, Росен Баненски, директор на ДНП „Пирин“, представители на общината и дирекцията на парка, служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Банско, РУ на МВР, „Юлен“АД и други институции.

Покачването е започнало още вчера и река Бъндерица е излязла от коритото си в м. Пещерите, като е нанесла щети по ски-пътя и мостовете по него. Река Демяница също е повишила нивото си и мостовете, които се намират под едноименната хижа, са непроходими. Достъпът до хижата е възможен само по пътеката от дясната страна на реката.

Създадена е организация с техника и хора, които да укрепват опасните места, набелязани от кризисния щаб.

Служителите в „Паркова охрана“ на ДНП „Пирин“ наблюдават нивото на реките на територията на парка в землищата на общините Сандански, Струмяни, Кресна, Гоце Делчев, Симитли и Разлог. Поддържа се постоянна връзка с представители на общините за предотвратяване на евентуални наводнения в прилежащите територии и/или възникване на опасни ситуации за посетителите на Националния парк.

Създадена е организация за наблюдение на нивото на реките през нощта от служители на ДНП „Пирин“, община Банско и РСПБЗН в Банско до подобряване на метеорологичната обстановка.

 От Кризисния щаб уведомяват всички туристи и посетители на територията на Национален парк „Пирин“, че условията във високите части на планината не са подходящи за туризъм.

WordPress Lightbox Plugin