Към пречиствателната станция на Созопол ще се включи и Равадиново

11 ноември 2016 | 15:56

Още едно морско селище – Равадиново, ще се включи към Пречиствателната станция за отпадъчни води на Созопол, в която бяха инвестирани близо 75 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“.

В момента се изгражда колектор, който ще свърже населеното място с пречиствателната станция. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Созопол Панайот Рейзи инспектираха строителството.

Проектът е на стойност 1,850 млн. лв., отпуснати от  Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Очаква се строителството да приключи до 8 декември 2016 г., което означава, че новият туристически сезон ще бъде посрещнат с необходимата инфраструктура.

Министър Василева напомни, че приоритетно се инвестира в чистотата на Черно море. 350 млн. лв. са отпуснати в първия програмен период за три нови и три разширени пречиствателни станции.  Новоизградени са ПСОВ Бургас – Банево, Ветрен и Минерални бани, ПСОВ Бургас – Горно Езерово и ПСОВ – Созопол.

През първия програмен период напълно модернизирани бяха ПСОВ – Несебър - 96,4 млн. лв., ПСОВ – Поморие – 96,3 млн. лв. и ПСОВВарна-Акациите  на стойност 41,5 млн. лв. Изградени са 230 км канализация и 142 км водопроводи.

По новата ОПОС се финансира изграждане на ПСОВ „Златни пясъци“. Отделно два от ранните водни проекти по оперативната програма също са в района на Черноморието. Това са инвестициите във Вик инфраструктурата на Приморско и Айтос.