ПУДООС дава 315 600 лeва за контролно-информационен пункт на Рилските езера

19 ноември 2016 | 10:49

  Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) ще предостави 315 600 лева на Национален парк „Рила“ за изграждане на контролно-информационен пункт в района на Седемте рилски езера. Той ще е в близост до хижа „Рилски езера“ и ще дава възможност на парковата охрана да изпълнява по-ефективно дейността си.

Поради своята специфика и уникално биоразнообразие, циркусът на Седемте езера е обявен за "зона за ограничаване на човешкото въздействие". След пускането на лифта до хижа „Рилски езера“ обаче това е най-посещаваната територия в границите на парка. Това е и районът с най-много нарушения, тъй като туристите не винаги се съобразяват със съществуващите правила. В зоната например е забранено брането на цветя и билки, къпането в езерата, използването на движението с АТВ-та и други транспортни средства, но тези ограничения не се спазват, затова се налага засилване на контрола.

В центъра ще се дава информация на посетителите за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието и правилата на поведение. В пункта ще има и дежурна група от планински спасители за бърза реакция при възникване на инциденти. В Плана за управление на Национален парк „Рила“ е предвидено създаване на мрежа от охранителни контролни пунктове. До момента са изградени три - в КИП „Бели Искър“, КИП „Нехтеница“ и КИП „Белмекен“.

Изграждането на новия пункт е допустимо съгласно Закона за защитените територии, според който на териториите на националните паркове може да се изграждат сгради за нуждите им. То е в съответствие с приоритетите за финансиране на ПУДООС – опазване на редки и застрашени видове и повишаване на обществената информираност и общественото съзнание за ролята и значението на биоразнообразието за природните процеси и живота на хората.