Лаос иска да си сътрудничи с България в областта на околната среда

01 декември 2016 | 18:30

Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова и министърът на природните ресурси и околната среда на Лаос Сомад Фолсена обсъдиха възможността за подписване на меморандум за сътрудничество в областта на околната среда. Срещата между тях се състоя в Русе, като част от петия „Диалог за устойчиво развитие в рамките на Инициативата за сътрудничество по реките Дунав и Меконг“. Темата на форума през тази година е „Водната свързаност през третото десетилетие".

България участва активно в партньорството Азия-Европа, подобни платформи за сътрудничество имат голямо значение за обмяната на опит и устойчивото развитие на държавите, каза зам.-министър Николова. Във фокуса на традиционния семинар, който се организира всяка година, са опазването на околната среда и зеленият растеж.

Устойчивото  управление на водните ресурси е ключов фактор, както за повишаването на качеството на живот на хората, така и за балансираното социално и икономическо развитите на регионите, отбеляза зам.-министър Николова. Тя запозна делегатите с успешния опит в международното сътрудничество при управлението на река Дунав.

Семинарът, който ще продължи до 3 декември, се организира съвместно от МВнР, МОСВ, Русенския университет "Ангел Кънчев", Европейската служба за външна дейност и ЕК. В него участват представители на 6 европейски и 8 азиатски държави.

Основна цел на инициативата е засилване на междурегионалното сътрудничество Азия-Европа. Сред темите на форума са водната свързаност, зеленият растеж, водните ресурси, изхранването и транснационалните зони.