Липсата на кадри създава проблеми във водния сектор

13 февруари 2017 | 17:53

Липсата на квалифицирани кадри във водния сектор ще доведе до проблеми при изпълнението на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор в Република България и Общата стратегия за управление и развитие на хидромелиоративното и хидротехническо строителство.

„Без кадри не може да се осъществи качество в нито една дейност“, обясни министърът на околната среда и водите Ирина Костова на среща с представители на Министерството на земеделието и храните и Националното сдружение на общините в Република България.

Присъстващите се обединиха около разбирането, че въпросът с кадрите е държавна политика, а хидромелиоративното и хидротехническото строителство трябва да влязат в списъка на защитените специалности, за да функционират занапред нормално Басейновите дирекции, РИОСВ, „Напоителни системи“ ЕАД и общините.

На срещата бяха обсъдени и проблемите около стопанисването и управлението на общинските язовири, чистотата на атмосферния въздух, отчисленията и обезпеченията при депонирането на отпадъци, подготовката на документи за кандидатстване по ОПОС и други.

Експертите настояха МОСВ да изработи диференциран подход към язовирите и предложиха за областните управи държавата да намери финансиране за проекти за почистване на речните корита извън населените места. За чистотата на атмосферния въздух е необходим нов стандарт на въглищата за горене и работеща данъчна политика по вноса на стари автомобили.

МОСВ настоява общините да изградят мониторингова система за следене на чистота на въздуха, която да се свърже с националната, а данните от автоматичните измервателни станции, където има такива, да са свързани с интернет страниците на общините, за да се информират онлайн гражданите.

Срещата се проведе по инициатива на министъра на околната среда и водите в служебното правителство Ирина Костова. В нея участваха зам.-министрите Красимир Живков, Мариела Начева и Ренета Колева, директори на дирекции в МОСВ, зам.-министърът на земеделието и храните Иван Палигоров, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Р България Гинка Чавдарова, заместникът й Емил Савов и кметове на общини.