МОСВ и Световната банка подготвят Национална стратегия за адаптация към изменението на климата

01 март 2017 | 16:12

Министерството на околната среда и водите и Световната банка подготвят разработването на Национална стратегия за адаптация към изменението на климата. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ирина Костова на семинар за споразуменията между МОСВ и международната финансова институция за предоставяне на консултантски услуги в областта на климата и подобряване чистотата на атмосферния въздух. Споразуменията се финансират по две оперативни програми - „Околна среда 2014-2020“ и „Добро управление 2014-2020“.

„Климатичните промени са неоспорим факт и оказват въздействие върху всички сектори на икономиката, затова страната ни трябва да се приспособи към необратимите климатични процеси“, посочи министърът.

Националната стратегия за адаптация ще е с хоризонт 2030 г., основната й цел е да намали уязвимостта на страната от климатичните промени. Ще бъде извършен анализ на макроикономическите последици от изменението на климата в България. Ще бъде изготвен и План за действие с конкретни мерки за адаптация, на база обективни показатели като брутен вътрешен продукт, доход на глава от населението, секторна продукция и ниво на заетост.

Първата част на семинара беше посветена на партньорството между двете институции в областта на качеството на въздуха. Световната банка ще съдейства на МОСВ за разработване на Национална програма за качеството на атмосферния въздух и Национална програма за намаляване на общите годишни емисии на серен диоксид, азотни оксиди, летливи органични съединения, фини прахови частици и амоняк в атмосферния въздух. Така ще се подпомогнат усилията на страната за постигане на целите, свързани с емисиите вредни вещества във въздуха, в контекста на пакета от политики на Европейския съюз.