Рециклираме все повече биоотпадъци

07 март 2017 | 16:00

Количеството на рециклираните биоотпадъци в България нараства и за 2015 г. са отчетени 311 хил. тона, което е приблизително една трета от общия процент на рециклираните отпадъци от бита.

Това стана ясно на Осмата международна конференцията „Save the Planet”, в която взе участие заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Той отбеляза, че страната ни има добре структуриран и последователен План за управление на отпадъците, който е използван като модел в други държави членки. Това се смята за постижение и в доклада на ЕК от февруари т. г. за напредъка в областта на екологията.

Една от положителните тенденции е, че през 2014 г. нивото на генерираните битови отпадъци у нас е под средното за Европейския съюз – 442 кг на глава от населението срещу 475 кг за ЕС. Степента на рециклирането обаче е относително ниска – средно 25% срещу 44% за ЕС. Така страната ни се нарежда сред държавите, които все още имат високо равнище на депониране.

Тенденцията при оползотворяването на строителните отпадъци е положителна. За 2015 г. делът им е 58,85% от общо образуваните при заложена междинна цел в българското законодателство от най-малко 35 на сто до 1 януари 2016 г. За сравнение делът на оползотворените строителни отпадъци за 2013 г. е едва 15 %.