София бе в първата десетка за наградите на Европейската седмица на мобилността ‘2016

24 март 2017 | 16:24

 

2427 града, с 557 повече от предишната година, участваха през 2016-а в Европейската седмица на мобилността, а  София бе сред първите десет града, състезаващи се за приза. Малмьо и Брюксел обаче спечелиха големите награди. На церемония в Брюксел еврокомисарят  по транспорта Виолета Булц и Даниел Калея, главен директор на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия, обявиха победителите в кампаниите „Европейска седмица на мобилността – 2016“ и „Планове за устойчива градска мобилност (SUMP)“.

Наградата на Европейската седмица на мобилността за 2016 г. е за шведския град Малмьо. Тя е за дългосрочния фокус върху транспортни модели като колоездене и пешеходство. Шведският град изпревари другите двама финалисти – Лисабон и Скопие.

Брюксел получи наградата за „Планове за устойчива градска мобилност“, изпреварвайки  Будапеща и Стокхолм. Призът е за иновативния подход на Брюксел в дефинирането на проблемите, намирането на възможности и избор на решения и мерки. 

С наградите на „Европейската седмица на мобилността“ се отличават местни органи на властта, положили максимални усилия за повишаване на обществената осведоменост по въпросите на устойчивата мобилност и прилагащи мерки за преминаване към устойчив градски транспорт. Наградата „План за устойчива градска мобилност“ се връчва всяка година на градове и региони, които показват отлични резултати в разработването и прилагането на плановете си за устойчива градска мобилност. Плановете се изготвят от местните власти и определят мерки за справяне с предизвикателствата пред градската мобилност сега и в бъдеще.

Повече информация за Европейската седмица на мобилността и плановете за устойчива градска мобилност: 

http://www.mobilityweek.eu