МОСВ раздаде над 300 комплекта електропастири в районните с най-голяма популация на кафява мечка

25 март 2017 | 09:07

За последните четири години Министерството на околната среда и водите е раздало над 300 комплекта електропастири в районите с най-многобройна популация на кафява мечка – Смолян и Пловдив. Средствата за тях са осигурени по различни проекти, финансирани с европейски средства, както и от бюджета МОСВ. Важно е местните хора да познават навиците на мечките и да пазят имуществото си чрез електропастири.

Мечката е най-големият хищник в България, предпочита вегетарианска храна, но инстинктът ѝ за оцеляване я е направил всеядна. Около 75% от храната ѝ е растителна – боровинки, малини , ягоди, сливи, жълъди и ядки, семена и др.

Според поверията мечките се събуждат от зимния си сън на Благовец – 25 март. За периода от декември до февруари, когато са в хибернация, те губят до 50% от теглото си. Това е предизвикателство за женските, защото трябва да кърмят родените през януари малки. За възстановяване на загубеното тегло на мечките се налага да обхождат обширни райони в опит да си осигурят храна.

През този период на годината растителността е оскъдна и могат да се намерят само миналогодишни плодове и мравки. Това е причината животните да търсят по-питателна храна – мед, охлюви, червеи, риба, жаби, дребни гризачи, птици и яйца и др. Така се стига до случаи, в които нанасят щети на кошери и домашни животни, тъй като са по-лесно достъпни за хищника. Ето защо ползването на електропастири за опазването на това имущество може значително да намали щетите.

Кафявата мечка, която се среща в България, е защитен вид, включен в Червената книга. Макар и едро, тя е едно от най-плахите диви животни и избягва срещите си с човека. Обикновено мечката усеща присъствието му отдалеч и се оттегля спокойно, но по-опасна може да бъде срещата с майка с малко мече, защото го защитава на всяка цена.