Две изложби в Казанлък представя ДНП „Централен Балкан“

27 март 2017 | 14:57

Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ представя две изложби в града на Чудомир. В галерия „Искра“ бе открита художествената изложба-живопис „Централен Балкан – с очите на младостта“. Проявата е организирана съвместно от Общинската  администрация в Казанлък, Парковата дирекция и Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък. Колекцията включва наградени творби от Националния конкурс, организиран по повод 25-годишнината на Националния парк и творби от пленери, проведени в защитената територия. Представени са картини на възпитаници от Националното училище по приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ в Троян, Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ в Трявна и Националното училище по пластични изкуства и дизайн в Казанлък.

При откриването на изложбата директорът на Парковата дирекция Генчо Илиев подчерта, че партньорството с казанлъшкото училище по изкуствата води началото си от 1998 г. и благодарение на това постоянство, вече 19 години  все по-успешно изкуството се превръща в посланик на Парка. Колекцията под мотото „Централен Балкан – с очите на младостта“ е показвана с успех в общинските галерии в Карлово и Габрово, а сега и в Казанлък.

Изложбата може да се види до 6 април, а на 20 април, по повод Световния ден на Земята, колекцията ще гостува в Троян.

   

На 28 март, в Литертурно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък, дирекцията на ДНП „Централен Балкан“ нарежда изложбата „КарикаТУРИСТИ“. Проявата е част от Чудомировите празници, посветени на 127-та годишнина от рождението на писателя и художника Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Тя е естествено допълнение на организираното за първи път „Училище по карикатура“ с Николай Фитков и Дечко Николов.

„КарикаТУРИСТИ“ е пътуваща изложба, подготвена в партньорство от Дома на хумора и сатирата в Габрово и Парковата дирекция. Посветена е  на един от най-острите проблеми на съвремието – опазването на околната среда. С представените творби на български и чуждестранни карикатуристи, изложбата отправя настоятелен апел към хората по света за повече грижи към природните богатства. Заедно с това предупреждава, че нехайното отношение към околната среда неминуемо води до трагични последици. В експозицията са включени карикатури на екологична тема от известни майстори на жанра, сред които Асен Грозев, Веселин Зидаров, Дечко Николов, Ивайло Цветков, Иван Кутузов, Румен Драгостинов,и Валдемар Мандцел, Валериу Курту, Волфганг Тайлер, Волфганг Шлегел, както и творби, носители на специалната награда на Парковата дирекция „Защита на природа“ в раздел „Карикатура“ на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.