Министър Костова даде старт на проекта за пречиствателната станция на Елхово

28 март 2017 | 14:14

Министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Ирина Костова и кметът на Елхово Петър Киров подписаха договор за проектиране и строителство на пречиствателна станция за отпадъчни води, довеждащ колектор и частична рехабилитация на ВиК мрежата на града.

„За мен е чест да сложа подписа си върху този договор, който е бил в процес на подготовка няколко години“, каза на церемонията министър Костова.

Инвестицията е на стойност 18 867 785 лв., от които 13 854 566 лв. е безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Министър Костова допълни, че с изграждане на пречиствателното съоръжение ще се подобри екологичната обстановка в района, а рехабилитацията на ВиК мрежата ще осигури по-високо качество на услугите в сектора.

Тя благодари на кмета на Елхово и на местната администрация за усилията и високата мотивация, както и на главния директор на ГД ОПОС Яна Георгиева за помощта, която експертите са оказали при изготвянето на проекта.

Строителството на пречиствателната станция за отпадъчни води, довеждащия колектор и частичната рехабилитация на ВиК мрежата в Елхово трябва да приключат в рамките на 30 месеца. Новата ПСОВ ще обслужва 11 000 жители, 10 347 души ще ползват  рехабилитираната водоснабдителна мрежа, а и загубите на питейна вода ще бъдат намалени.

„Даваме си сметка, че тези инвестиции ще решат екологичния проблем на нашия град с отпадните води в река Тунджа“, каза кметът Петър Киров.

„Да си пожелаем добра съвместна работа между държавата, общината и Управляващия орган, а на по-късен етап - между строител и надзор, за да можем да завършим в срок тази важна инвестиция“, допълни градоначалникът на Елхово.