Правителството обсъди временни мерки за защита на района на Калиакра

29 март 2017 | 13:08

Министерският съвет обсъди временни мерки за защита на района на Калиакра в изпълнение на Решение на Съда на ЕС по дело С-141/14 на Съда на Европейския съюз. С тях се налага временно ограничаване на дейностите в територия на защитената зона „Комплекс Калиакра”.

През януари 2016 г. Съдът на ЕС постанови решение, с което осъди България за нарушаване на европейското екологично законодателство – допускане на действия, които могат да причинят увреждане на видове и местообитания, опазвани в защитените зони в Калиакра.

За изпълнението на решението на Съда на ЕС е сформирана междуведомствена работна група за анализ и формулиране на необходимите спешни мерки. Министърът на околната среда и водите ще издаде заповед по чл. 19 от Закона за биологичното разнообразие, с която се налага забрана за извършване на действия, застрашаващи местообитанията в района на Калиакра.

Съгласно постигнатите с Европейската комисия през ноември 2016 г. договорености, България ще представи до 31.03.2017 г. Интегриран план за управление на трите защитени зони в района на Калиакра. Разработката е дело на екип експерти от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българската академия на науките. След представянето му в Брюксел, Планът ще бъде публикуван за обществено обсъждане и всички заинтересовани страни, както и населението в региона, ще могат да представят своите становища. До одобряването на Интегрирания план ще действат подкрепените от МС временни мерки за защита, но не повече от две години.

Целта на Интегрирания план за управление на трите защитени зони е установяването на трайна регулация и дългосрочна устойчивост на развитието на район Калиакра, като се осигури балансирано развитие на регион без увреждане на уникалните за целия ЕС видове и местообитания. Предприетите от България спешни мерки са акт на изпълнение на съдебното решение и целят предотвратяването на последващи значителни финансови санкции за страната ни.