Република България ще подпише Споразумение с Република Малта за продажба на емисии

29 март 2017 | 13:47

Република България ще подпише с Република Малта Споразумение за продажба на излишъка от Годишно разпределено количество емисии (Annual emissions allocations – AEAs) до 2022 г., в изпълнение на чл. 67, ал. 5 и 6 от Закона за ограничаване изменението на климата и съгласно Решение №406/2009/ЕО.

Решението обхваща емисии от секторите извън Европейската схема за търговия с квоти за емисии (ЕСТЕ) – транспорт, селско стопанство, отпадъци и енергийна ефективност. С него се въвеждат обвързващи национални цели за всяка държава членка на ЕС за периода 2013-2020 г. Целта на България е повишаване на емисиите от секторите извън ЕСТЕ с не повече от 20% до 2020 г. спрямо нивата от 2005 г.

Когато емисиите на парникови газове на държава членка са по-малко от определения лимит за тази година, 5% от него може да бъдат продавани на други държави членки чрез двустранни споразумения и при наличие на купувач, а излишъкът да бъде прехвърлян като запас за следващи години. За 2013 и 2014 г. България е преизпълнила целта си и разполага с излишъци на AEAs за прехвърляне и продажба. Страната ни ще разполага със значителни излишъци и до края на 2020 г., в резултат от преизпълнение на целта.

Средствата от продажбата ще бъдат използвани за дейности по смекчаване и адаптация към климатичните промени и ще бъдат разпределяни чрез Националния доверителен екофонд.