Морските води вече се наблюдават по-ефективно

20 април 2017 | 16:32

Морските води вече се наблюдават по-ефективно, след изпълнението на дейностите по проект „Подобрен мониторинг на морската вода“ (IMAMO). Проектът е финансиран по Програма БГ02 от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, управлявана от МОСВ.

В рамките на проекта е разработена система за мониторинг в реално време, която се състои от две закотвени станции - в Бургаския и Варненския залив, и четири  брегови пункта за измерване – в Балчик, Шкорпиловци, Поморие и Маслен нос. Там се измерват основните параметри на морската среда - скорост и посока на вятъра, температура на въздуха и водата, атмосферно налягане, относителна влажност, мътност, електропроводимост, разтворен кислород, хлорофил, разтворена органична материя, скорост и посока на теченията, значима височина и период на вълната, морско ниво. Данните от измерванията се предават в реално време до Националния център за океанографски данни. Съхраняват се в база данни и се публикуват в интернет.

Осъществени са и 12 експедиции с научноизследователския кораб на БАН „Академик“. Събрани са над 200 различни проби с цел анализ за наличие на приоритетни вещества и специфични замърсители в морската вода. Експертите на Института по океанология са обучени в Норвежкия институт за водни изследвания-NIVA за работа с аналитична апаратура в новосъздадената химична лаборатория.

Резултатите от проекта бяха представени днес на заключителна конференция във Варна. Бенефициент по проекта е Институтът по океанология към Българската академия на науките, а негови партньори са Басейнова дирекция „Черноморския район” и Норвежкият институт за водни изследвания-NIVA.