Прецизна апаратура ще открива 12 нови вещества в подземните и повърхностните води

21 април 2017 | 16:17

Изпълнителната агенция по околна среда ще извършва мониторинг на 12 нови органични вещества във води, седименти и биота. За целта ще бъде купена прецизна апаратура, с която ще се оборудват лабораториите на агенцията в София, Пловдив, Стара Загора, Враца, Велико Търново, Монтана, Плевен, Русе и Шумен. Ще бъдат разработени и методи за пробоподготовка и анализ в съответствие с изисквания на БДС EN ISO/ IEC 17025:2006.

Инвестицията се реализира по проект с бюджет 5,05 млн. лв., финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

„Контролът на качеството на околната среда се засилва с всяка изминала година“, каза Тeодор Панев,  и. д. изпълнителен директор на ИАОС. „ЕК увеличава изискванията си по всички показатели – увеличават се замърсителите, които трябва да се наблюдават в държавите членки. Сега чрез финансиране от Оперативна програма „Околна среда“можем да купим необходимото оборудване и да разработим методи за анализ на тези специфични вещества“, допълни Панев.

Взимането на проби и изследването им ще започнат в края на 2018 г. Тогава ще се установи дали тези замърсители присъстват в повърхностните  и  подземни води у нас.

Проектът ще подпомогне ИАОС при изпълнение на изискванията на Рамковата директива за водите РД 2000/60/ЕС, изпълнението на Плановете за управление на речните басейни 2016-2021 и програмата за мониторинг от Транснационалната мониторингова мрежа в рамките на Конвенцията за опазване на р. Дунав и на нейни притоци (TNMN).

Ще се осигури качествен контрол и сравнимост на данните за басейна на р. Дунав в изпълнение на международните ангажименти на България.

Апаратурата ще позволи и установяването на трансгранични замърсявания.