С иновативна технология събират данни за шума в морската среда и за отпадъци по плажовете

22 април 2017 | 08:30

С иновативна техника ще се събират данни за шума в морската среда и за отпадъци по плажовете на Черноморието. Дейностите са част от проект „Инструменти за оценка на отпадъците, еутрофикацията и шума в морските води“, финансиран по Програма БГ02 от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, управлявана от МОСВ.

В рамките на проекта са доставени стационарни системи хидрофони за пасивен акустичен мониторинг на подводния шум. Събрани са данни за отпадъците в пилотни полигони от плажовете по Северното и Южното Черноморие. Така се поставя началото на регулярен процес за попълване на данните за шума в морската среда и за морските отпадъци. Те са необходими за оценка на екологичното състояние на морските води в изпълнение на Рамковата директива за Морска стратегия.

В рамките на проекта са осигурени и четири мобилни океаграфски системи за мониторинг на повърхностните води на Черно море, инсталирани на кораби. Въведена е иновативна технология с използване на безпилотен летателен апарат с мултиспектрална камера за мониторинг на отпадъците по плажовете и морската повърхност. С нейна помощ могат да се наблюдават обширни и труднодостъпни райони и акватории.

Бенефициент по проекта е Институтът по океанология към БАН. Негови партньори са община Бургас и Басейнова дирекция „Черноморския район”. Резултатите от изпълнението на проекта бяха представени на финална конференция във Варна.