Деца търсиха съкровище в градския парк на Симитли по случай Световния ден на Земята

24 април 2017 | 17:36

Деца търсиха съкровище в градския парк на Симитли по случай Световния ден на Земята – 22 април. Празникът беше организиран от Басейнова дирекция Западнобеломорски район“, с домакинството на Община Симитли.

Официални гости на празника бяха директорът на Басейнова дирекция Вангелия Иванова, кметът на община Симитли Апостол Апостолов и заместник-кметът на общината Евгения Георгиева.

Приключенският дух на децата беше предизвикан с играта „Тайните послания“, в която чрез отгатване на поредица от интересни въпроси те преследваха съкровище, „скрито“ от злите природни стихии – наводнение, пожар, суша, свлачище и буря. С материалите, използвани в играта - от стъкло, пластмаса и хартия, беше демонстрирано разделното събиране, необходимостта и ползите от него за опазване на околната среда.

На присъстващите бе прожектиран анимационният филм „Ози Озон“, който ги „отведе“ на едно изследователско пътешествие към озоновия слой. По увлекателен и достъпен начин децата бяха запознати с ролята на озоновия слой за опазването на живота на планетата. Филмът е продуциран от Екологичния видео център на сдружение „Природа назаем“.

С цел обогатяване на местната флора на територията на парка бяха засадени подходящи дървесни видове, съобразени със сезона и спецификата на района. Парковият район беше почистен. Инициативата е важна за възпитаване на отговорност и грижа към околната среда у подрастващите. Участниците в празника получиха подаръци, осигурени от Басейнова дирекция „ Западнобеломорски район“.

Международният ден на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът е  обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Международната мрежа за Деня на Земята е посветена на каузата всеки ученик по света да завърши средно образование като грамотен гражданин, с достатъчно знания по въпросите за околната среда и климата, готов да предприеме действия и да даде свой принос и подкрепа за положителна промяна.