Информационна система за управление на риска от наводнения работи в Бургас

09 май 2017 | 11:49

Информационна система за управление на риска от наводнения се управлява от Центъра за видеонаблюдение, където дежурни оператори следят в реално време получаваните данни за нива на води, количество валежи, посока, скорост на вятъра на територията на община Бургас и имат готовност да реагират при нужда.  Нейните "очи" са 22 хидрометрични станции с радарни сензори. Те са оборудвани със соларни панели, гарантиращи автономната им работа, както и с видеокамери, позволяващи извършването на постоянно наблюдение на застрашените от наводнение територии. Допълнителни данни постъпват от три станции за измерване на количество валежи, за скорост и посока на вятъра,  за  температура и влажност на въздуха, слънчева радиация и атмосферно налягане.

Община Бургас реализира системата по проект "Интегрирано управление на риска от наводнения в община Бургас" (IMFR). Той се финансира по Програма БГ02 "Интегрирано управление на морските и вътрешните води" от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, управлявана от МОСВ.

В момента системата следи единствено за риска от наводнения, но тя е гъвкава и амбицията на Община Бургас е да я надгради с опция за следене на опасността от пожари и други бедствия. Чрез системата се обработват и визуализират в лесен за четене формат данните, постъпващи от изградените хидрометрични станции и сензори. В ГИС карта е въведена цялата налична информация за територията на община Бургас. Тя обхващаща елементи на критична инфраструктура, пътна инфраструктура, имоти и др. Създаден е регистър на наводненията с възможност за визуализация на територията, която обхващат. Нанесени са данни и за 10 прогнозни модела на наводнения. Цялата информация позволява на отговорните институции лесно да установят кои райони и какви елементи на градската инфраструктура са застрашени от наводнения, за да предприемат навременни мерки за предотвратяване или намаляване на щетите.

По проекта е разработено и мобилно приложение, което ще позволи известяване на граждани и длъжностни лица за повишени нива и валежи през техните телефони.