Предприятието „Кроношпан“ в Бургас ще бъде спряно при неизпълнение на мерките за чистота на въздуха

18 май 2017 | 15:12

Дървопреработвателното предприятие „Кроношпан“ в Бургас ще бъде спряно, ако до 30 юни 2017 г. не изпълни мерките срещу замърсяването на въздуха. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща с ръководството на дружеството в морския град. Спирането на производството ще бъде до изпълнение на изискванията, подчерта той. Сигнали за замърсяването на въздуха с дървесни стърготини са подавани многократно от жители на Бургас и най-вече от кв. „Славейков“.

„Българските и европейските норми трябва да се спазват. Неприемливо е в България да не се съобразяват с изискванията, в Австрия никога не би било допустимо такова отношение“, заяви министърът. Той подчерта, че борбата със замърсяването на въздуха с цел опазването на здравето на гражданите е негов приоритет.

Изпълнителният директор на „Кроношпан“ Асен Ников представи мерките за прекратяване на замърсяването на въздуха с дървесни стърготини до 30 юни 2017 г. Предвижда се доизграждането на зелен пояс около предприятието, покриване на транспортните ленти, проектиране на затворени площи за съхранение на стърготините, миене на улиците в района против запрашаване, доизграждане на оросителната система и закупуване на собствена специализирана машина за почистване. До 15 октомври 2017 г. трябва да бъдат изградени две площадки за съхранение на стърготините.

На срещата присъства председателят на комисията по околната среда и водите в парламента Ивелина Василева. „С чистотата на въздуха в Бургас не могат за бъдат правени компромиси“, каза тя. Според нея строгият контрол трябва да бъде постоянен. Директорът на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова допълни, че досега са налагани многократно огромни санкции на „Кроношпан“, но въпреки това предприятието не е взело мерки.