Възможностите за подобряване на ефекта от проектите по програма LIFE обсъдиха бенефициенти с МОСВ

23 май 2017 | 16:52

Възможностите за повишаване на ефекта от транснационалните проекти по програма LIFE и бъдещото сътрудничество обсъдиха бенефициенти и експерти с представители на МОСВ, в рамките на честването на 25-та годишнина от създаването на Програмата. Отбелязването на годишнината беше организирано от МОСВ, което е Национално звено за контакт по програма LIFE.

Програма LIFE предоставя европейско финансиране за проекти в подкрепа на околната среда, опазването на природата, смекчаване и адаптиране към промените на климата.  Мотото на честването на 25-та годишнина е „Обединени за по-добър живот – 25 години грижа за природата“.

МОСВ е изпълнител на проект за изграждане на капацитет LIFE-CAPTA BG.  Целта му е популяризиране на програма LIFE и организиране на обучения за потенциални бенефициенти на проекти по програмата.

Добри практики в изпълнението на проекти обсъдиха представителите на Националните звена за контакт по програма LIFE от България, Литва и Словения. Бяха представени едни от най-успешните български проекти, сред които „Опазване на царския орел и ловния сокол и на ключовите за тях места от мрежата Натура 2000“, който освен получените досега награди, е номиниран за най-добър LIFE проект за последните 25 години от Европейската комисия.