МОСВ подкрепя общините за опазване на околната среда и повишаване на качеството на живот на хората

23 май 2017 | 18:36

МОСВ подкрепя общините в усилията им за опазване на околната среда, повишаване на качеството на живот за хората и създаване на условия за развитие на икономиката чрез финансовите инструменти, които управлява. Това каза заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова при участието си в семинар „Оптимизиране на питейно-битовото водоснабдяване и устойчиво управление на отпадъчните води“.

Форумът е в рамките на второто издание на конкурса „Екообщина“, организиран от МОСВ и Посолството на Франция у нас. Той популяризира и отличава общинските инициативи за устойчиво развитие. Министерството е партньор в две от категориите на конкурса „Екообщина“ - „Устойчиво управление на водите“ и „Устойчиво управление на отпадъците“. За отличените общини в тях се осигурява четиридневно учебно пътуване във Франция през 2018 г. , финансирано чрез  Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС).

Със средства от миналия програмен период на ОПОС е изградена ключова екологична инфраструктура – 50 пречиствателни станции, над 2500 км ВиК мрежа и 18 регионални системи за управление на отпадъците, като новите съоръжения гарантират опазване на почвите, водите и въздуха. „Постигнатото не е достатъчно, във връзка с изпълнението на изискванията на Директивата за пречистване на отпадъчни води от населените места и Рамковата директива по водите, е необходимо да продължим с висок темп да градим екологична инфраструктура. Това изисква голям финансов и експертен ресурс, добра координация между институциите на национално и местно ниво“, каза зам.-министър Николова. По думите й това е голямо предизвикателство за България и усилено се работи в тази посока.