България връчи документа си за ратификация на Конвенция Минамата  относно живака

25 май 2017 | 09:51

Постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк Георги Панайотов връчи българския документ за ратификация на Конвенция Минамата относно живака в Договорната секция на Правната служба на ООН на тържествена церемония. Конвенцията е подписана в Кумамото, Япония, на 10 октомври 2013 г.  Ратификационните документи бяха приети от проф. Сантяго Вилалпандо, директор на   Договорната секция на Правната служба на ООН.

Връчването на ратификационните документи от страна на България е в рамките на съвместна проява организирана от ЕС и малтийското председателство. На нея бяха връчени и ратификационните документи на Дания, ЕС, Малта, Нидерландия, Румъния, Швеция и Унгария.

Така се изпълнява условието за ратифициране от минимум петдесет страни на Конвенция Минамата относно живака и броят им става общо 52. Конвенцията ще влезе в сила на 16 август 2017 г.

Първото заседание на Конференцията на страните по Конвенция Минамата относно живака ще се проведе от 24 до 29 септември 2017 г. в Женева, Швейцария. Сегментът на високо ниво е планиран за 28 и 29 септември и ще отбележи ангажимента на международната общност към Конвенцията.