Отговор на въпрос от народния представител от ПГ на ДПС Джевдет Чакъров, относно изпълнението на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“

26 май 2017 | 11:23
Уважаеми господин Чакъров, към днешна дата Министерството на околната среда и водите е изпълнило всички ангажименти по предварителните условия по Споразумението за Партньорство, за които е идентифицирано като отговорна институция. Министерството има отношение към едно общо предварително условие и три от тематичните предварителни условия, както следва: - Oбщо предварително условие 7, действие 1 „Определяне на базови и целеви стойности на показатели за резултат, въз основа на плана за действие, по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“; - Tематичнo предварителнo условиe 5.1 „Превенция и управление на риска: наличие на национални или регионални оценки на риска за целите на управлението на бедствията, които оценки вземат под внимание приспособяването към изменението на климата“; - Tематичнo предварителнo условиe 6.1. „Воден сектор: Наличие на:
  1. Стимулиране ефективното използване на ресурса;
  2. адекватно възстановяване на разходите за водните услуги.
- Tематичнo предварителнo условиe 6.2. „Сектор на отпадъците: Насърчаване на икономически и екологично устойчиви инвестиции в сектора на отпадъците, в съответствие с Директива 2008/98/ЕО и с йерархията на отпадъците“. Изпълнението на част от предварителните условия вече е докладвано към ЕК, а на други ще бъде докладвано с годишния доклад за изпълнението на ОПОС за 2016 г., който трябва да се представи на ЕК до края на месец юни 2017 г. Тематично предварително условие 6.2 вече е потвърдено като изпълнено за България с писмо от Европейската комисия от 04.02.2016 г. По отношение на финансовото и физическото изпълнение на програмата: Обявени са 25 процедури за кандидатстване с финансов ресурс в размер на 1,53 млрд.лв., или 47% от общата бюджетна рамка. Бенефициентите са представили проектни предложения за 1,17 млрд.лв. (36% от бюджета). Договорената безвъзмездна финансова помощ  възлиза на 748 млн. лева или 23% от бюджета, от които близо две трети са ангажирани в сключени договори с изпълнители (436 млн.лв.). По програмата се изпълняват общо 35 проекта, по които на бенефициентите са изплатени над 100 млн. лева. Въпреки началната фаза на изпълнение на програмата, в резултат от наличието на реални договори с изпълнители, се наблюдава положителна тенденция на постоянно нарастване дела на междинните плащания спрямо авансовите. Като цяло финансовото изпълнение на програмата съответства на плановете и прогнозите на Управляващия орган и не се наблюдават съществени отклонения. Напредъкът във физическото изпълнение на ОПОС 2014-2020 е следният:
  • завършени и пуснати в експлоатация 2 пречиствателни станции за отпадъчни води (в общините Раднево и Шумен)
  • изготвени екологични оценки и оценки на съвместимост на 4 плана за управление на речните басейни  и на Морската стратегия.
По отношение на обявяването на процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, се наблюдава съществен напредък, отчитайки късния старт на програмата. Основните усилия при изпълнението на програмата са концентрирани в осигуряване на необходимото ниво на договаряне, което от своя страна ще гарантира изпълнението на целите на програмата. Мога да откроя 2 основни проблема. Първият е представянето за финансиране на не особено качествени проекти, поради което процесът на тяхната оценка се удължава. Вторият проблем е обжалването на процедурите за избор на изпълнител или тяхното прекратяване, което забавя изпълнението на проектите. Изборът на изпълнител на най-ранен етап би ускорил процеса.