Заместник-министър Николай Кънчев откри семинар за управление на отпадъците

31 май 2017 | 12:40

Заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев откри съвместно с френския посланик Н.Пр. Ерик Льобедел семинар „Устойчиво управление на битовите отпадъци – от събирането до икономическото и енергийното им оползотворяване“. Форумът се организира в рамките на второто издание на конкурс „Екообщина“.

„Политиките по управление на отпадъците на европейско и национално ниво са насочени към значително намаляване на количеството на генерираните отпадъци чрез нови инициативи за предотвратяване на образуването на отпадъци, по-добро използване на ресурсите, както и насърчаване на  преминаването към по-устойчиви модели на потребление и производство“, каза зам.-министър Кънчев. Той подчерта, че споделянето на френския опит ще е от полза за българските общини, за които управлението на отпадъците все още е предизвикателство.

„По Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.” - ос “Отпадъци” е наличен финансов ресурс от 524 948 901 лева, като целта е управление на отпадъците по начин, който не застрашава живота и здравето на хората и им предоставя една чиста и благоприятна околна среда“, посочи зам.-министър Николай Кънчев. Той отбеляза, че общините у нас имат важна роля за постигане на целите за рециклиране и за намаляване на депонирането на отпадъци и изрази благодарност за усилията, които полагат.

Конкурсът „Екообщина“се проведе за първи път през 2016 г. с цел популяризиране постиженията в сферата на управление на отпадъците, управление на водите, устойчива мобилност и енергийна ефективност и отличаване на най-добрите в тези направления общини . Министерството на околната среда и водите е партньор по две категории на конкурса – „Устойчиво управление на водите“ и „Устойчиво управление на отпадъците“.