Вандали съсипаха обезопасителен парапет по маршрут в резервата „Стара река“

01 юни 2017 | 12:14

Вандали свалиха и откраднаха 65 м метално въже от обезопасителния парапет по маршрут в резервата „Стара река“ на Национален парк „Централен Балкан“. Посегателството е извършено в м. Къдравото дере най-вероятно през нощта на 25 май, тъй като предишните дни охранители са инспектирали маршрута и не са установили липси. Случилото се надхвърля обичайния вандализъм, защото застрашава живота на преминаващите по една от най-посещаваните туристически пътеки: Карлово – х. „Васил Левски“.  Кражбата е умишлена и старателно обмислена – въжетата са свалени чрез отвиване на гайките, придържащи ги към халките и носещите опори. Извършена е в два участъка  – при навлизане в Къдравото дере от фиксиращите халки е откачено около 30 м метално въже и след слизането в самото Къдраво дере – от последния сегмент на обезопасителния парапет е откраднато метално въже с дължина близо 35 м, като след свалянето на въжето част от носещите пилони са паднали в дерето.

Това е второ посегателство върху обезапасителното съоръжение по туристическата пътека през резерват „Стара река“. През март т. г. бе установен опит за отстраняване на части от парапета чрез насилствено изтръгване на носещи опори и увисване на въжето.

Деянието едва ли е извършено от туристи. Когато преди пет години Парковата дирекция поднови обезопасителни съоръжения в защитената територия, в т.ч. 100 м парапети с въжено-стоманени въжета с диаметър 15 мм в м. Къдравото дере, усилията за подобряване на посетителската инфраструктура  по пътеката през резервата, бяха посрещнати с открито одобрение.

За случая и установяване на извършителите ДНП „Централен Балкан“ ще сезира компетентните органи. Апелът към всички, които милеят за природата е да не остават безразлични към подобни посегателства. Да подават сигнали, снимков материал и кадри, показващи злонамерени деяния и техните извършители.

Телефонът за подаване на сигнали е: +35966801277 (всеки делничен ден от 8 до 16 часа) и +359886090658  (в извънработно време) или на е-mail: office@centralbalkan.bg