Първоначалните измервания не показват превишения на нормите за качество на атмосферния въздух след пожара в Шишманци

02 юни 2017 | 13:29

Няма превишения на нормите на качеството на атмосферния въздух вследствие пожара в Шишманци. Това показват данните на мобилната измервателна станция, позиционирана в старозагорското село Опълченец, където се премести димът от замърсени въздушни маси. Всички измервани с апаратурата показатели не показват превишения. Резултатите са към 12 часа.

Във връзка с възникналия в село Шишманци пожар, РИОСВ – Стара Загора е информирана, че е налице пренос на замърсени въздушни маси по посока село Опълченец, община Братя Даскалови. Веднага е направена координация с представителите на местната власт от община Братя Даскалови и село Опълченец за създадената ситуация. Изпратено е възлагателно писмо до Изпълнителната агенция по околна среда и Регионалната лаборатория в Пловдив с искане за имисионно обследване на 22 показателя (с преобладаващо органични замърсители) в село Опълченец с мобилна апаратура. В момента мобилната станция е разположена отново в село Белозем, тъй като вятъра носи дима към селото.

На място са сформирани съвместни екипи на РИОСВ – Пловдив и Стара Загора, Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС и местна власт. Екипи на РДПБЗН – Пловдив продължават да овладяват пожара.