Министър Димов очаква от бизнеса конкретни мерки за намаляване на административната тежест

13 юни 2017 | 17:16

Работодателите ще предложат конкретни мерки за намаляване на административната тежест и съкращаване на сроковете за издаване на документи от компетентността на МОСВ.  Това беше договорено на среща днес на министъра на околната среда и водите Нено Димов с ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Обсъдени бяха възможностите за облекчаване на процедурите по различните регулаторни режим, както и либерализиране на нормативните изисквания там, където те са по-високи от необходимото спрямо ангажиментите на страната ни по европейското законодателство.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев се ангажира организацията да направи допитване до своите браншови и регионални структури за административните проблеми, които срещат и да предложат експертна подкрепа за намиране на нормативни и законодателни решения.  Той посочи, че инвестиционния климат в страната е добър, разширяват се предприятия и се разкриват нови производства и затова е много важно държавата да подкрепя инвестиционния процес.  В тази връзка Домусчиев приветства заявената от министър Димов политика на намиране на баланс между защитата на околната среда и икономическото развитие.

По-рано днес министър Димов се срещна и с ръководството на Българската търговско-промишлена палата. Министърът представи пред работодателската организация приоритетите на МОСВ.  Той отбеляза, че разчита на диалога и съвместната работа с БТПП при решаване на проблемите, свързани с опазването на околната среда.

Председателят на палатата Цветан Симеонов сподели досегашния опит на палатата в работата с министерството и изрази надежда сътрудничеството да продължи. Той посочи, че МОСВ може да разчита на експертизата на БТПП по отношение на оценка на законодателството. Също така от БТПП настояха за по-скорошно въвеждане на принципа „замърсителят плаща“ при определяне на таксите за третиране на отпадъци.