Анализирани са резултатите от пробата вода на р. Батова

16 юни 2017 | 15:07

 

При анализ на основните физико-химични елементи за качество не се констатира влошено състояние на водата в р. Батова, близо до мина „Оброчище“. Измерените показатели, съгласно Наредбата за характеризиране на повърхностните води: pH, разтворен кислород, електропроводимост, БПК5, отговарят на нормите за отлично-добро състояние на водите.

Съдържанието на манган е 7,09 микрограма/литър при средногодишна допустима концентрация съгласно стандарта за качество на околната среда – 50 микрограма/литър. В изследваната проба не е открито наличие на желязо, мед, цинк и шествалентен хром.

Пробонабирането беше извършено на 7 юни т. г. във връзка с проверка по сигнал за замърсяване на р. Батова с непречистени отпадъчни води от мина „Оброчище“. Проверката извършиха съвместно от Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ – Варна и Регионална лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда в града. Водната проба от реката беше взета на около 40 м след мястото на заустване от мината.

На устието на река Батова, преди вливането й в Черно море, се намира пункта за мониторинг на водите, включен в Националната мониторингова мрежа на повърхностните води. Отчетените резултати по физико-химични и биологични показатели за периода 2010-2016 г., сочат добро екологично състояние на водното тяло – река Батова.