Отговор на въпрос от Георги Стоилов, Пенчо Милков и Крум Зарков от ПГ БСП за България, относно замърсяване на атмосферния въздух в Русе

23 юни 2017 | 14:24

Уважаеми господа Стоилков, Милков и Зарков, на територията на община Русе в момента работят три станции за автоматично измерване на въздуха:

  • постоянна станция „Възраждане“;
  • станцията на ул. „Рига” № 36, която работи  от края на 2015 г.;
  • станция в двора на университет „Ангел Кънчев“, която работи от септември 2016 г.

Анализът на данните от трите пункта за мониторинг показва, че няма регистрирани превишения на средночасовите или на средноденонощните норми на измерваните показатели, освен на концентрацията на фините прахови частици под 10 микрона.

С цел установяване на източниците на неприятни миризми през месец септември 2016 г. със Заповед на кмета на община Русе е сформирана междуведомствена работна група с представители на РИОСВ, общината, РЗИ и Инспекция по труда.

За периода октомври – ноември 2016 г. тя извършва проверки, включително и емисионен контрол на „Адванст Техник Композит”, „Монтюпе”, „Билбобул”, „Лубрика” и „Пиролиза БГ”. Резултатите от проверките показват, че се спазват определените емисионни норми за вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух.

В района на „Монтюпе” е установено наличие на неприятни миризми и изпускане на неорганизирани емисии от покрива на хале № 3.

С цел преустановяване на неорганизираното изпускане на емисии, „Монтюпе“ е депозирало в инспекцията инвестиционно предложение с което е представена подробна информация за предвидените промени във вентилационните системи, включително и алтернативи на аспирационните и вентилационни системи в производствените халета.

Към настоящия момент в РИОСВ-Русе се провежда процедура по преценяване на необходимостта от ОВОС, като получената от оператора информация е изпратена за становище на РЗИ, общината и Инспекцията по труда.

След приключване на тази процедура ще се пристъпи към промяна на комплексното разрешително на „Монтюпе“с включване на нови условия, гарантиращи прекратяване на неорганизирани емисии и неприятни миризми.

По отношение на резултатите от контролна дейност за  неспазване на условия в действащото Комплексно разрешително, на оператора е съставен акт и е издадено Наказателно постановление в размер на 500 000 лв. Същото е потвърдено от Районен и Административен съд – Русе, като стойността на санкцията е 450 000 лв.

За констатирано през ноември 2016 г. неспазване на условия в действащото Комплексно разрешително, на 03.05.2017 г. е съставен акт и е издадено  ново Наказателно постановление на оператора, в размер на 300 000 лв. Същото е в процедура по обжалване.

 Със заповед на директора на инспекцията е преустановено ползването на димните люкове на покрива на хале № 3 и са пломбирани карусели №7 и № 8.