Министър Димов: Зеленият бизнес трябва да се подпомага

29 юни 2017 | 12:15

 

В момента сме на такъв етап от развитието на света, че на преден план излиза кръговата икономика. Отпадъците стават суровина, а използването на материалите и енергията от тях водят до печалба и съответно до по-добра околна среда. Това обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на VІІІ Национален зелен форум 2017 –  Екоиновации и градска среда, организиран от сп. „Мениджър“. По този начин продукцията става по-качествена за сметка на използването на по-малко ресурси. За бизнеса това е повишаване на ефективността. Затова трябва да се подпомагат компаниите, които правят зелена икономика и да гледаме положително на тях, подчерта министърът. С цел създаване на финансова, стратегическа, нормативна и регулаторна рамка, в полза на „зеленото” икономическо развитие, Министерството на околната среда и водите работи в партньорство с бизнеса и местната власт за насърчаване на инвестициите в екологична инфраструктура, както и в мерки за защита на човешкото здраве и опазване на природния капитал.

В тази посока създаването на благоприятна среда и условия за екоиновативни решения за кръгова икономика е сред приоритетите на европейско ниво по време на предстоящите председателства на Съвета на ЕС на „триото“ Естония, България и Австрия.

Околната среда е един от най-ценните ресурси и в този смисъл нашето благосъстояние и просперитет все повече ще зависят от въвеждането на модели на производство и потребление, които са съобразени с капацитета и възможностите за възстановяване на екосистемите, каза министър Димов. Рационалното използване на ресурсите и енергията допринасят за повишаване на производителността и конкурентноспособността на икономическите отрасли. Предимствата от въвеждането на екологосъобразни практики в предприятията са свързани с подобряване на фирмения имидж и създаването на здравословни и безопасни условия на труд. По този начин се създават и условия за икономически растеж и повишаване на заетостта. Ориентацията на фирмите към производство на екологосъобразни продукти означава за тях нови пазарни възможности и достъп до все още неразработени пазари с голям потенциал за развитие, обясни министърът.  Между околната среда и икономиката винаги има цикличност. Първо има напредък за сметка на околната среда. След това се намират решения на проблемите за нейното опазване. Всичко е свързано с развитието на човека. Всъщност огромният ресурс е човекът. Например след каменната ера не са свършили камъните. Просто хората са напреднали и са открили бронза за по-ефективен. Човешкият гений е този, който намира проблемите и след това решенията за преодоляването им, допълни министърът.

По време на форума, бизнесът постави въпроса за мерките срещу замърсяването на въздуха. Министър Димов обясни, че на първо място замърсители са домакинствата с битовото отопление на дърва и въглища. След това е автомобилният транспорт. На последно място всъщност е индустрията. Нено Димов постави акцент върху наблюдението на процеса по замърсяването на въздуха. Той обясни, че е сформирал работна група със заместник-министри на околната среда, вътрешните работи и транспорта, която да разработи цялостна програма по трите проблема със замърсяването на въздуха и наблюдението.

Министър Димов обясни, че 16 държави в ЕС, включително България, вероятно ще бъдат осъдени заради проблема с финните прахови частици. Всички трябва да се справим и да намалим замърсяването, отбеляза той.

Нено Димов подчерта, че ще се бори да не влизат в България автомобили с двигатели, които замърсяват и са без катализатори. За целта ще се вземат мерки да не могат да минават първа регистрация в КАТ. Министърът заяви, че МОСВ ще помогне на КАТ да закупят устройства за проверки и замервания при регистрацията на автомобили. Следваща стъпка е да се контролират сервизите да не свалят катализатори. Освен това да се засилят мерките по проверките на колите, които минават през пунктовете за годишен технически преглед. Давам си сметка, че процесът ще бъде бавен, защото трябва да убедим хората, че липсата на катализатори е техническа неизправност, каза министър Димов. По време на форума модераторът Юлиян Попов подложи на гласуване сред бизнеса в залата дали подкрепят мерките срещу замърсяването на въздуха. От около 100 присъстващи, 99 процента подкрепиха мерките и само 1% се обявиха против.