Зам.-министър Кънчев награди участници в ученическия конкурс „Посланици на здравето”

29 юни 2017 | 16:30

„Грижите за здравето и за околната среда трябва да се възпитават още от детството. Затова е радостно, че толкова много ученици от цялата страна се включиха в конкурса и се надяваме, че този ентусиазъм ще се запази през целия ви живот.“ Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев в приветствието си към отличените участници в Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“.

Конкурсът е инициатива на Министерството на здравеопазването, провеждана в партньорство с Министерството на околната среда и водите, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата и Представителството на ЕК в България. На церемония в МЗ днес бяха наградени призьорите в трите възрастови групи – І-ІV, V-VІІІ и ІХ-ХІІ клас.

Конкурсът се осъществява в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. Включиха се над 6500 ученици, заедно с учители и родители от цялата страна. Проектите бяха насочени за превенция на рисковите за здравето фактори и реализираха интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори, които включват спортни прояви – състезания и турнири по футбол и баскетбол, туристически и екопоходи, ролеви игри, дебати и дискусии, сътрудничество и работа в екип между поколенията за запазване на българските традиции. Разработени са сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене, почистване на замърсени райони в различни населени места в страната.

30 проекта стигнаха тази година до участие в крайното класиране.