Министър Димов се срещна с Българското дружество за защита на птиците

30 юни 2017 | 16:22

Приоритетите по време на българското председателство на Европейския съюз бяха тема на среща днес на министъра на околната среда и водите Нено Димов с ръководството на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Министърът посочи, че чистотата на атмосферния въздух ще бъде водеща тема за председателството, тъй като това е проблем не само за страната ни, но и в европейски мащаб. Екоиновациите в опазването на въздуха ще са  тема  и  на първото голямо събитие у нас на ниво Европейска комисия в областта на околната среда. Друг акцент при председателството ще бъде „доброто управление“ с оглед изчистване на противоречия и подобряване на прилагането на различни европейски директиви, каза министър Димов.

От БДЗП заявиха готовност за активно сътрудничество по време на председателството. Те проявиха интерес към хода на подготовката на ръководството  за прилагане на ревизирания План за действие за природата, хората и биоразнообразието на ЕК. Министър Димов посочи, че в момента се работи по тези документи и се очаква те да са готови до края на годината по време на Естонското председателство.  От дружеството заявиха желание да участват в дискусиите на тема „Климат и енергия“, тъй като се очаква по време на българското председателство да се финализират преговорите по отношение на биоенергията. БДЗП проявява интерес към дискусиите за реформата в Общата селскостопанска политика.

Министър Димов увери, че неправителственият сектор ще бъде представен на срещите и дискусиите по време на българското председателство.