Министър Димов направи първа копка от водния цикъл на Добрич

17 юли 2017 | 17:34

 

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът Йордан Йорданов направиха първа копка от водния цикъл на Добрич. Проектът е от голяма важност за града, тъй като ще реши дългогодишните проблеми с остарялата ВиК мрежа на Добрич. Инвестицията е в размер на 114,9 млн. лв., 86,2 млн. лв. от тях безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

„С реализацията на проекта ще се намалят течовете в мрежата, ще се подобри и пречистването на отпадъчните води, за което настоява Европейската комисия“, заяви министър Димов. ПСОВ-Добрич в с. Врачанци е построена през 1986 г., но досега не е реконструирана. Предвижда се изграждане на биологично стъпало с пречистване на азот и фосфор, което ще предотврати замърсяването на р. Добричка. Съоръжението ще обслужва 92 498 души, каза министърът.

Проектът се очаква от жителите на Добрич, въпреки че те ще трябва да понасят много неудобства през следващите месеци. Предстои рехабилитацията на близо 80 км водопроводи, полагани в периода от 1950-1970 г., което означава разкопани улици, струпване на строителна техника и работници. В момента авариите са всекидневие и загубите на вода достигат 86%, обясни министър Димов.

През първия програмен период в област Добрич са реализирани 7 проекта, по които са вложени над 64 млн. лв. От тях 25,5 млн. лв. в сектор „Води“ и 38,9 млн. лв. в сектор „Отпадъци“. Положената линейна инфраструктура е с дължина над 20 км.

В момента със средства от ОПОС 2014- 2020 се подготвя регионално прединвестиционно проучване  на територията на област Добрич, на базата на което ще  бъдат финансирани и други проекти във водния сектор. На церемонията присъстваха областният управител Красимир Кирилов и народните представители Пламен Манушев и Живко Мартинов.