Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. ще дискутират в Будва държавите членки по Орхуската конвенция

31 юли 2017 | 17:24

В Будва, Черна гора, от 11 до 15 септември ще се проведе VІ-ата сесия на Съвещанието на държавите членки по Орхуската конвенция и трета сесия на Съвещанието на държавите-членки по Протокола за изпускане на замърсители към Орхуската конвенция.

На 5-дневното събитие около 400 представители на правителства, международни организации, гражданското общество и заинтересовани страни ще обсъдят постиженията и предизвикателствата за насърчаване на прозрачността и участието на обществеността в процеса на вземане на решения и достъпа до правосъдие по широк спектър от теми, свързани с околната среда. Участниците ще търсят начини за изпълнение на Целите за устойчиво развитие.

В общия сегмент на високо равнище, на който от МОСВ ще вземат участие представители на експертно ниво, ще бъде приета декларация. Тя е важна стъпка при вземането на решения с участието на гражданите по въпросите на околната среда и защитата на правата на екоактивистите и заинтересованите страни. На срещата се очаква държавите-членки да постигнат споразумение и по решения, които да ръководят прилагането на Орхуската конвенция и Протокола в бъдеще, и да обсъдят глобалното им популяризиране.

През последните 20 години Орхуската конвенция и Протокола станаха еталон за прилагане на принцип 10 от Декларацията от Рио по околната среда и развитие от 1992 г. Те насърчават демократичните принципи на множество форуми, включително процесите по изменение на климата, търговските преговори и политиките на международните финансови институции.

Акредитационната процедура за медии е официално отворена.

Информация за организацията на събитията и документацията търсете на UNECE: http://www.unece.org/env/pp/aarhusmop6&prtrmopp3/main.html#/

За уреждане на практически и логистични въпроси, посетете страницата на страната-домакин: www.aarhusmontenegro.me