ДНП „Рила“ апелира за бдителност по време на паша в защитената територия

07 август 2017 | 16:44

С повишено внимание животновъдите, стопанисващи стадата си на територията на Национален парк „Рила“ трябва да спазват препоръките на Дирекцията. Стадата от домашни животни да бъдат придружени от обучени овчарски кучета. Кошарата, в която нощуват животните да бъде оградена с електропастир, по възможност. Пастирите да бъдат бдителни при преминаване на стадото през посочените в Годишния план за паша на домашни животни и ползване на сено на територията на Национален парк „Рила“ прокари.

ДНП „Рила“ настоява животните да не се оставят без надзор от пастирите, и преди смрачаване да бъдат прибирани в обособените за нощуване места. Препоръчва се кошарата за нощуване и района около нея да бъдат осветени, за да има ясна видимост. Добре е пастирите да са снабдени с лютив спрей за защита от мечки. При ситуация на мъртво домашно животно е необходимо своевременно уведомяване в най-близкия парков офис на ДНП „Рила“ или в Централния офис в Благоевград.

За установяване на нанесени щети от кафява мечка върху домашни животни в защитената територия в най-кратък срок се подава писмен сигнал/заявление, като Дирекцията на парка организира извършването на проверка на терен от сформираната постоянна комисия (Група за спешни случаи). При наличие на доказателства за нападение от кафява мечка и предприети превантивни мерки за защита на селскостопанските животни се прилага процедура по изплащане на обезщетение на ощетените собственици на домашните животни, съгласно т. 10 „Минимизиране и компенсация на щетите“ от утвърдения от министъра на околната среда и водите План за действие за кафява мечка в България.

При ефективно спазване на превантивните мерки, пашата на домашни животни през определения сезон на територията на НП „Рила“ ще се осъществява безпроблемно и безопасно, както за пастирите, така и за стадата им.

За подаване на сигнали гражданите може да се свържат с ДНП „Рила” на телефони: 0884 111 400, 0887 997 770, 0884 111467, 0884 111 407, 0884 111 410.