Фондовете на МОСВ инвестират над 100 млн. лв. в общински екологични проекти през 2018 г.

26 септември 2017 | 15:19

Планираните инвестиции за екологични инфраструктурни проекти за регионите през 2018 г. са големи, което предполага и много сериозна строителна дейност. Това каза днес зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на дискусионния форум „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“, организиран от Камарата на строителите в България (КСБ). Тя допълни, че освен по оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г., през 2018 г. МОСВ предоставя допълнително средства на общините. Чрез Предприятието за управление на дейностите по опазването на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд (НДЕФ) се осигурява финансов ресурс за над 100 млн. лв. Средствата се разпределят за проекти на общини, насочени към рекултивация на стари депа, доизграждане на ВиК инфраструктура, подобряване на съоръженията и мрежата за минерални води, както и за енергийна ефективност в публични сгради.

Един от акцентите в политиката на МОСВ е намаляването на регулаторната тежест върху бизнеса и гражданите. Голяма стъпка в тази посока е направена в МОСВ, което първо приложи стандартизирани документи за обществени поръчки при изграждане на пречиствателни станции и ВиК мрежа, припомни Николова. Документацията е изработена съвместно с КСБ и отразява опита, натрупан от вече реализираните инвестиции по ОПОС.

Според зам.-министъра основните инструменти на МОСВ – ОПОС, ПУДООС и НДЕФ, се допълват взаимно и осигуряват изграждането на базова екологична инфраструктура, което дава перспективи за бизнес развитие и гарантира качество на живот. Със средства от предприятието продължава работата по доизграждането на регионалните системи за управление на отпадъците в общините, които трябва да изпълнят задълженията си за закриване и рекултивация на старите сметища. Вече са изградени 51 от планираните 54 регионални системи за управление на отпадъците. А с финансова помощ от ОПОС продължава изграждането на съоръжения за предварително третиране и компостиране на битови отпадъци в 28 региона. За насърчаване на рециклирането е обявена и процедура на стойност 91,5 млн. лв. по ОПОС за инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци.

„Към момента са обявени процедури за 46% от общия бюджет на ОПОС, който е в размер на 3,5 млрд. лв.“, съобщи на форума и директорът на програмата Цонка Дрянкова. Най-значителните инвестиции са в сектор „Води“ – 2,3 млрд. лв.