Информация за състоянието на водите и водните обекти на територията на страната

07 September 2010

ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ВОДИТЕ И ВОДНИТЕ ОБЕКТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА ЗА ПЕРИОДА 01-31 АВГУСТ 2010 г.

Информацията се подготвя на основание Заповед № РД-770/ 19.11.2009 г. на министъра на околната среда и водите


СЪСТОЯНИЕ НА КОМПЛЕКСНИТЕ И ЗНАЧИМИ ЯЗОВИРИ ЗА ПЕРИОДА 01-31.08.2010 Г.

От 01.06.2010 г. е в сила графикът за използването на комплексните и значими язовири през месец август, утвърден от министъра на околната среда и водите.

През месец август да се поддържат обеми в язовирите, както следва:
Басейнова дирекция Дунавски район
Яз. ”Бели Искър” – 13,8 млн.м3
Яз. “Огняново” – 25,0 млн.м3
Яз. ”Огоста” –330,0 млн.м3
Яз. ”Ал.Стамболийски” – 190,0 млн.м3
Яз.”Хр. Смирненски” – 25,0 млн.м3
Яз. ”Йовковци” –90,0 млн.м3
Яз. “Ястребино” – 48,0 млн.м3
Яз. “Бели Лом” – 13,0 млн.м3
Басейнова дирекция Черноморски район
яз. “Тича” – 270,0 млн.м3
яз. “Съединение” – 6,5 млн.м3
яз. “Георги Трайков” – 230,0 млн.м3
яз. “Ахелой” –7,0 млн.м3
Басейнова дирекция Източнобеломорски район
яз. ”Копринка” – 125,0 млн.м3
яз. “Малко Шарково” – 20,0 млн.м3
яз. “Белмекен” – 100,0 млн.м3
яз. ”Тополница” – 100,0 млн.м3
яз.”Голям Беглик” и “Широка поляна” – 84,0 млн.м3
яз. “Батак” – 300,0 млн.м3
яз. “Кърджали” – 266,650 млн.м3
яз. “Студен кладенец” – 340,0 млн.м
яз. “Ивайловград” – 135,0 млн.м3

Процентът на завиряване в комплексните и значими язовири е 76,6, като в язовирите с основно предназначение питейно – битово водоснабдяване процентът е по-висок – 86,9, а в язовирите с основно предназначение – напояване процентът е 64,1.


СЪСТОЯНИЕ НА РЕЧНИТЕ ЛЕГЛА И ОБЩИНСКИТЕ ЯЗОВИРИ


ДУНАВСКИ РАЙОН

Поречия Вит и Осъм
Към момента няма получени сигнали за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Поречие Искър
Към момента няма постъпили сигнали свързани с вредното въздействие на водите, няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.

Поречие Огоста и западно от Огоста
По информация на Областните дирекции Гражданска защита в областите Видин, Враца и Монтана няма сведения за проблеми по язовирите.
По информация на Областните дирекции Гражданска защита вътрешните реки в областите Видин, Враца и Монтана са в коритата си.
Към момента няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.

Поречие Янтра
По информация на оперативни дежурни, кметове на населени места, диспечерски пунктове при комплексни и значими язовири и други ситуацията за периода 01-31.08.10 г. е била следната :
- изпускане на водни маси от яз. Ястребино – до 3 м3/с максимално в началото на първата декада от месеца. Изпускането се е налагало за достигане на контролния обем 40 млн.м3 През останалата част от месеца не е имало изпускане.
Яз. Йовковци разполага със 3,5 млн.м3 свободен обем към 9 ч. на 30.08.2010 г. и завирен обем 88,7 млн. м3
яз.Стамболийски и яз.Смирненски не са изпускали водни маси чрез ОИ и в края на месеца имат свободни обеми – съответно 32,0 млн.м3 и 3,800 млн.м3. Поречията след тях не създават проблеми. В населените места в горното течение на р.Росица и притоците й както и по р.Видима не са възниквали проблеми и към момента няма такива.
По данни на кметове на населени места от Община П.Тръмбеш и Павликени язовирите общ.собственост се контролират и имат достатъчни свободни обеми. Проводимостта на р.Елийска, Община П.Тръмбеш е добра.
Обстановката в Област Габрово е безпроблемна. Малките микроязовири на територията на областта са пълни до 80 % не преливат и не създават проблеми.
Язовирите стопанисвани от НС В.Търново и Хидромелиорации Севлиево имат свободни обеми 5-10 % и се контролират.
На територията на община Павликени не е имало проблеми. Проводимостта на р.Ломя при с.Бутово е добра, не са възниквали тревожни ситуации.
Обстановката в Община Свищов е нормална. Оттока на вътрешните реки е в нормални граници. Микроязовирите се поддържат с достатъчни свободни обеми.
Нивата на реките от басейна на р.Янтра са били в процес на понижаване.
136
Поречие Русенски Лом и Дунавски добруджански реки
Язовирите Бойка, Баниска, Антимово, Тетово и Звънарци, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД – клон Русе в Русенска област са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси. Язовир „Баниска” е в контролният си обем, язовир „Бойка” е в контролният си обем.
Язовирите, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД – клон Търговище в Разградска и Търговишка област са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси. Язовир „Ломци” и язовир „Бели Лом” са в контролният си обем.
През м. август 2010 г. не са настъпвали съществени изменения кото да предизвикват повишено внимание и опасност от водните обекти.
Водоемите на територията на Област Русе са в нормите.
Няма проблеми по предпазните диги, язовирните стени и хидротехническите съоръжения на територията на областите Русе, Разград, Силистра, Добрич и Шумен.

ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН
Състояние на язовирите - критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях:
Няма възникнали аварийни ситуации за периода.

Състояние на реките – данни за критични нива и аварийни ситуации; данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения:
Няма данни за преливания и критични ситуации по Черноморските реки за периода.

Засегнати населени места от вредното въздействие на водите:
Няма данни за засегнати населени места за периода.

ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

Първата десетдневка се характеризира с високи температури и локални, интензивни, но краткотрайни превалявания от дъжд, на места примесен с градушка.

Поречие Марица
През тази десетдневка нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха повишени вследствие на падналите валежи. По-значително бе повишението на река Стрелчанска Луда Яна на 05 август, вследствие на падналия обилен валеж през нощните часове, но няма данни за разливи, причинени щети, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реката.

Поречие Тунджа
През тази десетдневка,нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха повишени вследствие на падналите обилни валежи в средата на периода. Няма данни за разливи, причинени щети, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реката.

Поречие Арда
През тази десетдневка, състоянието на реките и язовирите в региона бе нормално за сезона.
Няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Втората десетдневка се характеризира с високи температури и локални, краткотрайни и незначителни превалявания в средата на периода.

Поречие Марица
През тази десетдневка нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални. Леко повишение отбеляза на река Стрелчанска Луда Яна на 17 и 18 август, вследствие на падналите локални валежи през предшестващите дни. Без данни за разливи, причинени щети, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реката

Поречие Тунджа
През тази десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални. Няма данни за разливи, причинени щети, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реката.

Поречие Арда
През тази десетдневка състоянието на реките и язовирите в региона е нормално за сезона.
Няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Третата десетдневка се характеризира с високи температури през по-голямата част от периода и локални, краткотрайни и незначителни превалявания в края на периода, придружени с градушка, силен вятър и спад в температурите.

Поречие Марица
През тази десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона. Регистрирани са интензивни, но краткотрайни превалявания на отделни места, придружени с градушка и силен вятър, без данни за повишения в нивата, разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Поречие Тунджа
През тази десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха интензивни, но краткотрайни превалявания в района на Ямбол и Елхово, придружени с градушка и силен вятър, без данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Поречие Арда
През тази десетдневка.състоянието на реките и язовирите в региона е нормално за сезона.
Няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите

Високите нива на язовирите, стопанисвани от НЕК „Язовири и каскади” се регулират своевременно чрез ВЕЦ-овете и няма данни за възникване на опасност от създаване на критични ситуации.


ЗАПАДНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

Поречие Струма
През изминалия период в Басейнова дирекция Западнобеломорски район – гр.Благоевград не са постъпвали данни за наличието на критични участъци по диги и укрепителни съоръжения в речните русла.
Няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите. По данни на дежурните в общинските съвети за сигурност, състоянието на язовирните стени е изправно.
Наблюдаваните реки по поречие Струма през разглеждания период се намират предимно във фаза на ниски води. Ясно се очертава тенденцията към спадане на нивата във всички наблюдавани пунктове от реките и преминаването им от състояние на средни води в началото на месеца, към състояние на ниски води, а в някои пунктове и в състояние на екстремно ниски води, регистрирани към края на разглеждания период.
Няма данни за преливане на вода през преливниците на язовирните стени.

Поречие Места
През периода 01.08.2010 - 31.08.2010 г., по данни на дежурните в общинските съвети за сигурност, състоянието на реките и язовирите е нормално.
В Басейнова дирекция Западнобеломорски район – гр.Благоевград не са постъпвали данни за наличието на критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
Няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.
За периода 01.08.2010 г. – 31.08.2010 г. река Места подържа предимно състояние на ниски води. И тук ясно се очертава тенденцията към преминаване от състояние на средни води в началото на периода към състояние на ниски води в края на периода.

Поречие Доспат
По информация на Областната дирекция “Гражданска защита” – гр. Смолян няма сведения за критични участъци по речните корита и язовирите, намиращи се в териториалния обхват на Басейнова дирекция Западнобеломорски район – гр.Благоевград.
Не са постъпвали данни за наличието на критични участъци по диги и укрепителни съоръжения. Няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Язовирите на територията на БД ЗБР - разполагат със свободни обеми за поемане на евентуален по-голям приток.
24-часовите дежурства в БДЗБР - Благоевград продължават. Оперативното звено към БД ЗБР - Благоевград е в готовност да реагира при нужда.


ПРЕДЛОЖЕНИЯ
1. При рязка промяна в хидрометеорологичната обстановка оперативното звено ще изиска от експлоатационните дружества на комплексните и значими язовири от приложение №1, към чл.13, т.1 от ЗВ, представяне на информация на по-кратък интервал от време.
2. При необходимост оперативното звено ще предложи подходящ режим на работа на ВЕЦ-те и на основните изпускатели с цел осигуряване на свободен обем за поемане на евентуален голям приток.
3. Да се спазва графикът за използване на водите от комплексните и значими язовири през месец юни 2010 г.!
4. Поддържането на определените с графика за м. юни обеми за поемане на очакван приток, да се осъществява чрез ВЕЦ, а при невъзможност, чрез основен изпускател.
5. Изпускането на води от хидротехническите съоръжения да се съобразява с проводимостта на речните русла при спазване на изискванията на чл. 142 от Закона за водите.
6. Да се поддържа проводимостта на речното легло на разстояние 500 м след хидротехническите съоръжения от собственика или ползвателя, в съответствие с чл. 139, ал.2 от Закона за водите.

Представената информация от Басейновите дирекции е за месец август 2010 г.
Представената информация от Предприятие “Язовири и каскади” от НЕК АД е към 31.08.2010 г.
Информацията от “Напоителни системи” ЕАД е към 31.08.2010 г.
Обобщената информация е към 17:00 часа на 06.07.2010 г.

   
   
  Архив