Информация за състоянието на водите и водните обекти на територията на страната

09 May 2011

СЪСТОЯНИЕ НА КОМПЛЕКСНИТЕ И ЗНАЧИМИ ЯЗОВИРИ ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ 2011 Г.

От 01.04.2011 г. е в сила графикът за използването на комплексните и значими язовири през месец април, утвърден от министъра на околната среда и водите.

През месец април да се поддържат обеми в язовирите, както следва:
Басейнова дирекция Дунавски район
Яз. “Огняново” – 25,0 млн.м3
Яз. “Кула” - 12,8 млн.м3
Яз. “Рабиша” – 31,0 млн.м3
Яз.”Хр. Смирненски” – 18,446 млн.м3
Яз. ”Йовковци” –90,0 млн.м3
Яз. “Ястребино” – 48,0 млн.м3
Яз. “Бели Лом” – 13,0 млн.м3
Басейнова дирекция Черноморски район
яз. “Тича” – 240,0 млн.м3
яз. “Съединение” – 6,5 млн.м3
яз. “Георги Трайков” – 210,0 млн.м3
яз. “Ахелой” –7,0 млн.м3
Басейнова дирекция Източнобеломорски район
яз. “Копринка” – 110,0 млн.м3
яз. “Жребчево” – 340,0 млн.м3
яз. “Малко Шарково” – 20,0 млн.м3
яз. “Тополница” – 110,0 млн.м3
яз.”Голям Беглик” и “Широка поляна” – 80,0 млн.м3
яз. “Въча” – 195,0 млн.м3
яз. “Кърджали” – 420,0 млн.м
яз. “Студен кладенец” – 300,0 млн.м
яз. “Ивайловград” – 135,000 млн.м3
Процентът на завиряване в комплексните и значими язовири е 72,7, като в язовирите с основно предназначение питейно – битово водоснабдяване процентът е по-висок – 79,1 а в язовирите с основно предназначение – напояване процентът е 62,1.


СЪСТОЯНИЕ НА РЕЧНИТЕ ЛЕГЛА И ОБЩИНСКИТЕ ЯЗОВИРИ

ДУНАВСКИ РАЙОН

Поречия Вит и Осъм
През м. Април няма получени сигнали за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Поречие Искър
За периода 01-30 април няма постъпили сигнали, свързани с вредното въздействие на водите.

Поречие Огоста и западно от Огоста
По информация на Областните дирекции Гражданска защита в областите Видин, Враца и Монтана няма възникнали проблеми по язовирите, вътрешните реки в областите Видин, Враца и Монтана са в коритата си.
През месеца няма постъпвали данни свързани с вредното въздействие на водите.

Поречие Янтра
За периода 01-30 Април 2011 г. няма получени сигнали, свързани с вредното въздействие на водите, няма получени сигнали свързани с вредното въздействие на водите, няма сведения и за преливащи язовири.

Поречие Русенски Лом и Дунавски добруджански реки
Язовирите Бойка, Баниска, Антимово, Тетово и Звънарци, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД – клон Русе в Русенска област са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси.
Язовирите, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД – клон Търговище в Разградска и Търговищка област са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси.
През изминалия месец не са настъпвали съществени изменения, които да предизвикват повишено внимание и опасност от водните обекти.
Няма възникнали проблеми по предпазните диги, язовирните стени и хидротехническите съоръжения на територията на областите Русе, Разград, Силистра, Добрич и Шумен.

ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

І. Състояние на язовирите /без тези по Приложение 1 към чл.13, т.1 от Закона за водите/ - критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях:
Няма възникнали аварийни ситуации за периода.

ІІ. Състояние на реките – данни за критични нива и аварийни ситуации; данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения:
Няма данни за преливания и критични ситуации по Черноморските реки за периода.

ІІІ. Засегнати населени места от вредното въздействие на водите:
Няма данни за засегнати населени места за периода.





ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

Изтеклата десетдневка се характеризира с променливо пролетно време, разкъсана облачност до слънчево в целия период; постепенно покачване на температурите.


Поречие Марица
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Поречие Тунджа
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Поречие Арда
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Арда бяха нормални за сезона. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Втората десетдневка се характеризира с променливо пролетно време, разкъсана облачност до слънчево в началото и в края на периода; спад в температурите в началото на периода и снеговалеж по високите места; силен вятър в средата на периода.

Поречие Марица
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Поречие Тунджа
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Поречие Арда
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Арда бяха нормални за сезона. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Третата десетдневка се характеризира с променливо пролетно време, разкъсана облачност до слънчево в целия период; постепенно покачване на температурите.

Поречие Марица
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието. Задържане на речните нива е регистрирано.
На 28.04.2011 на синия телефон на БД ИБР Пловдив е получен сигнал от дежурен координатор на номер 112 за язовир Доспат, в град Доспат, от посока Батак, до бензиностанцията, разлято огромно петролно петно, няколко квадратни километра (???); Сигналът е подаден до спешен телефон 112, които уведомяват нас, ГЗ и пожарната, както и РИОСВ Смолян; в последствие сигналът е препредаден на колегите от БД ЗБР, в чийто район попада язовир Доспат.

Поречие Тунджа
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието. Задържане на речните нива е регистрирано.

Поречие Арда
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Арда бяха нормални за сезона. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието. Задържане на речните нива е регистрирано.

Басейнова Дирекция съвместно с екипи ГЗ, Напоителни системи и дежурните по общини следят проблемните обекти и водоемите за евентуално покачване на нивата. При промяна в обстановката ще ви уведомим своевременно.
24-часовите дежурства в БД - Пловдив, продължават; Аварийната група към БД е в готовност да реагира при нужда.


ЗАПАДНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

Поречие Струма
През периода 01.04.2011 - 30.04.2011 г не е постъпвала информация за наличие на критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
Няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.
В началото на периода за реките от поречието на р.Струма са регистрирани състояния на високи и средни води. През второто десетдневие са регистрирани само отделни състояния на покачване на нивата в някои реки по поречието на р.Струма, след което се наблюдава тенденция към спадане на нивата. Към края на месеца се наблюдава тенденция към намаляване на оттока. През разглеждания период са регистрирани само отделни състояния на голямо покачване на нивата в някои реки, след което се наблюдава тенденция към спадане на нивата им.
Големите язовири по поречието на р.Струма разполагат със свободни обеми за поемане на високи води. Няма данни за преливане на вода през преливниците на големите язовири, с изключение на яз.”Пчелина”.

Поречие Места
През периода 01.04.2011 - 30.04.2011 г. не са постъпвали данни за наличието на критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
За целия разглеждан период реките в поречие Места регистрират предимно състояния на средни води.
Няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Поречие Доспат
За периода 01.04.2011г. –30.04.2011 г. няма сведения за наличие на критични участъци по речните легла и язовирите, намиращи се в териториалния обхват на Басейнова дирекция Западнобеломорски район – гр.Благоевград.

На 28.04.2011 г към 16.30 ч в БД ЗБР – Благоевград е постъпил сигнал за регистриран разлив и замърсяване на язовир Доспат, в района на град Доспат. Замърсяването е причинено от нерегламентирано изпускане на големи количества нефтопродукти в канализационен колектор на град Доспат.
За инцидента са уведомени „Язовири и Каскади” ЕАД – клон Доспат, община Доспат, Областно управление на „Пожарна безопасност и защита на населението” – град Смолян, както и титулярите на разрешителни за риборазвъждане – садкови стопанства в язовир Доспат. Вечерта на същия ден от Областно управление на „Пожарна безопасност и защита на населението” – град Смолян са фиксирали петното с абсорбиращи ленти и слама за предотвратяване на по-голям разлив и разпространение на петното в язовира.
От РИОСВ – Смолян и РЛ на ИАОС – Смолян.са взети проби от замърсените води от язовира за установяване на характера и точния химичен състав на замърсителя. От страна на БД ЗБР – Благоевград своевременно беше изпратена извънредна справка за настъпилите събития до „Оперативното звено„ в Дирекция „УВ” на МОСВ.
На 29.04.2011 г. експерти от БД ЗБР – Благоевград бяха в района на язовир Доспат за изясняване на ситуацията и предприемане на съответните действия в рамките на своята компетентност съвместно с представители на РИОСВ - Смолян, РПУ - Доспат и "Пожарна безопасност и защита на населението" - Областо управление – Смолян.
нефтопродукти.
Съвместно с РИОСВ- Смолян и РЛ на ИАОС - Смолян бяха взети водни проби от различни замърсени и незамърсени места в язовир Доспат за химичен анализ.
Констатира се изместване на замърсяването и придвижване на нефтеното петно в следствие нероятно на вятъра и течението в язовира в долния южен край на язовир Доспат - в района на язовирната стена - до водовземната кула. петното е с приблизителна площ около 5 дка и има плътен цветен повърхностен слой /филм/. За тази ситуация веднага уведомихме своевременно "Пожарна безопасност и защита на населението" - Областно управление - гр. Смолян .
От страна на БД ЗБР - Благоевград бяха уведомени "НЕК" ЕАД "Язовири и каскади" - район Доспат да се спре незабавно подаването на замърсени води от язовира към река Доспат и по хидроенергийния път - към ВЕЦ "Тешел". За река Доспат не съществува пряка опасност от замърсяване в следствие на тази ситуация поради факта, че подаването на вода като екологичен минимум от язовир Доспат към река Доспат става чрез водовземната кула от дъното на съоръжението, а замърсяването е в най-горния повърхностнен воден слой. Преливане от язовира към реката през язовирната стена в момента е невъзможно, поради това че язовир Достат в момента е с ниски нива, далеч от котата през която би станало такова преливане. Вода от язовир Доспат към ВЕЦ "Тешел" става през изпускателя на язовир Доспат, който е доста по-ниско от нивото на язовира в момента.
От страна на БД ЗБР - Благоевград ще бъдат направени предписания към собственика на съоръжението КК, през което е станало замърсяването - община Доспат и на ползвателя на съоръжението "ВиК" ЕООД - Смолян, клон Доспат за предприемане на съответните мерки по разкриване на идентифициране на обекта, извършил замърсяването и на действия по предотвратяване на бъдещи замърсявания.
През месец май БД ЗБР - Благоевград ще възложи нови замервания, вземане на водни проби от същите точки в язовир Доспат, за установяване на евентуална промяна в състоянието на водите в язовира.
На 29.04. 2011 г. БД ЗБР – Благоевград отново своевременно изпрати извънредна справка за настъпилите събития до „Оперативното звено„ в Дирекция „УВ” на МОСВ.



ПРЕДЛОЖЕНИЯ
1. При рязка промяна в хидрометеорологичната обстановка оперативното звено ще изиска от експлоатационните дружества на комплексните и значими язовири от приложение №1, към чл.13, т.1 от ЗВ, представяне на информация на по-кратък интервал от време.
2. При необходимост оперативното звено ще предложи подходящ режим на работа на ВЕЦ-те и на основните изпускатели с цел осигуряване на свободен обем за поемане на евентуален голям приток.
3. Да се спазва графикът за използване на водите от комплексните и значими язовири през месец април 2011 г.!
4. Поддържането на определените с графика за м. април обеми за поемане на очакван приток, да се осъществява чрез ВЕЦ, а при невъзможност, чрез основен изпускател.
5. Изпускането на води от хидротехническите съоръжения да се съобразява с проводимостта на речните русла при спазване на изискванията на чл. 142 от Закона за водите.
6. Да се поддържа проводимостта на речното легло на разстояние 500 м след хидротехническите съоръжения от собственика или ползвателя, в съответствие с чл. 139, ал.2 от Закона за водите.

Представената информация от Басейновите дирекции е месец април 2011 г.
Представената информация от Предприятие “Язовири и каскади” към НЕК ЕАД и “Напоителни системи” ЕАД е от 30.04.2011 г.

   
   
  Архив