Информация за състоянието на водите и водните обекти на територията на страната

14 July 2011

СЪСТОЯНИЕ НА КОМПЛЕКСНИТЕ И ЗНАЧИМИ ЯЗОВИРИ ЗА ПЕРИОДА 01-10 ЮЛИ 2011 Г.

От 01.07.2011 г. е в сила графикът за използването на комплексните и значими язовири през месец юли, утвърден от министъра на околната среда и водите.

През месец юли да се поддържат обеми в язовирите, както следва:
Басейнова дирекция Дунавски район
Яз. “Бели Искър” – 13,8 млн.м3
Яз. “Огоста” – 300,0 млн.м3
Яз. “Огняново” – 25,0 млн.м3
Яз. “Кула” - 12,8 млн.м3
Яз. ˝Ал. Стамболийски” – 190,0 млн.м3
Яз. ”Йовковци” –90,0 млн.м3
Яз. “Ястребино” – 48,0 млн.м3
Яз. “Бели Лом” – 13,0 млн.м3
Басейнова дирекция Черноморски район
яз. “Тича” – 240,0 млн.м3
яз. “Съединение” – 6,5 млн.м3
яз. “Георги Трайков” – 210,0 млн.м3
яз. “Ахелой” –7,0 млн.м3
Басейнова дирекция Източнобеломорски район
яз. “Копринка” – 110,0 млн.м3
яз. “Жребчево” – 340,0 млн.м3
яз. ˝Белмекен” – 120,0 млн.м3
яз. “Малко Шарково” – 20,0 млн.м3
яз. “Тополница” – 120,0 млн.м3
яз. ”Голям Беглик” и “Широка поляна” – 80,0 млн.м3
яз. “Въча” – 195,0 млн.м3
яз. “Кърджали” – 360,0 млн.м
яз. “Студен кладенец” – 260,0 млн.м
яз. “Ивайловград” – 145,000 млн.м3
Процентът на завиряване в комплексните и значими язовири е 72,9, като в язовирите с основно предназначение питейно – битово водоснабдяване процентът е по-висок – 82,0, а в язовирите с основно предназначение – напояване процентът е 58,8.


СЪСТОЯНИЕ НА РЕЧНИТЕ ЛЕГЛА И ОБЩИНСКИТЕ ЯЗОВИРИ

ДУНАВСКИ РАЙОН

Поречия Вит и Осъм
За периода 01-10 юли няма получени сигнали за критични водни нива и възникнали аварийни ситуации.

Поречие Искър
За периода 01-10 юни няма постъпили сигнали, свързани с вредното въздействие на водите.

Поречие Огоста и западно от Огоста
По получена информация в областите Видин и Враца няма възникнали критични места по язовирите и вътрешните реки. Водните нива на реките не създават опасност от наводнения към момента. В област Монтана през периода 04-05.07.2011 г. вследствие паднали интензивни валежи на територията на Община Лом, в регулацията на гр. Лом, голяма част от инфраструктурната мрежа на ргда и прилежащи дворни места са залети с вода. Към 10.07.2011 г. обстановката се нормализира.

Поречие Янтра
По информация на оперативни дежурни при общински администрации, кметове на населени места, диспечерски пунктове при комплексни и значими язовири и други, ситуацията за територията на басейна на р.Янтра, за периода 1-10 юли 2011 г. г. е била следната :
- изпускане на водни маси през ОИ от яз.Ястребино – не е имало. Обемът на язовира е под контролния обем.
- яз. Йовковци разполага със свободен обем - 1,922 млн. м3, река „Веселина” след ОИ е с добра проводимост.
- яз.Стамболийски и яз.Смирненски имат достатъчни свободни обеми. Смирненски разполага с 10,267 млн.м3 / кота 525,8 м /, видно от справката за язовирите по прил.1. Поречията след тях не създават проблеми.
В населените места в горното течение на р.Росица и притоците й както и по р.Видима не са възниквали проблеми и към момента няма такива.
Проведени са разговори с кметове на населени места от Община П.Тръмбеш и Павликени – язовирите общинска собственост се контролират – пълни са до 70 % от обема си. Обстановката в Област Габрово е безпроблемна – редовно се контактува с служители на ЗНБАК гр.Габрово . Малките микроязовири на територията на областта са пълни до 90 % - не преливат и не създават проблеми. Микроязовири стопанисвани от ЛРД Габрово 5 бр. са в добро техническото състояние и не са предпоставка за безпокойство. Язовирите стопанисвани от НС В.Търново и Хидромелиорации Севлиево имат свободни обеми около 10 % и се контролират. Водят се разговори и се обменя информация с управителите .
На територията на община Павликени не е имало проблеми.
Обстановката в Община Свищов е нормална. Оттока на вътрешните реки е в нормални граници. Микроязовирите се наблюдават – пълни са на 70 %.
Като цяло оттока в басейна е в нормални за сезона граници и се провежда безпроблемно от по големите реки и р.Янтра .
В коритото на р.Янтра, в централна градска част са започнати СМР по изграждане и реконструкция на подпорни стени и брегоукрепителни съоражения съгласно издадени от БДУВДР разрешителни.
Р.Янтра при пункт с.Каранци провежда в момента 34,24 м3/с. /по НИМХ/
Нивото на р. Дунав при Свищов е 189 см.

Поречие Русенски Лом и Дунавски добруджански реки
Язовирите Бойка, Баниска, Антимово, Тетово и Звънарци, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД – клон Русе в Русенска област са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси.
Язовирите, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД – клон Търговище в Разградска и Търговищка област са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси.
За периода от 01.07.2011 г. до 10.07.2011 г. не са настъпвали съществени изменения, които да предизвикват повишено внимание и опасност от водните обекти. Няма постъпили сигнали за по предпазните диги, язовирните стени и хидротехническите съоръжения на територията на областите Русе, Разград, Силистра, Добрич и Шумен.

ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

І. Състояние на язовирите - критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях:
Няма възникнали аварийни ситуации за периода.

ІІ. Състояние на реките – данни за критични нива и аварийни ситуации; данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения:
Няма данни за преливания и критични ситуации по Черноморските реки за периода.

ІІІ. Засегнати населени места от вредното въздействие на водите:
Няма данни за засегнати населени места за периода.


ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

Изтеклата десетдневка се характеризира с топло, слънчево време с лек вятър и леки превалявания на отделни места, през първата половина на периода и слънчево и горещо време през втората половина на периода.

Поречие Марица
По данни на дежурните в общинските администрации, през изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона.
Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.
Тенденция за задържане и спад на речните нива.

Поречие Тунджа
По данни на дежурните в общинските администрации, през изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона.
Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.
Тенденция за задържане и спад на речните нива.

Поречие Арда
По данни на дежурните в общинските администрации, през изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Арда бяха нормални за сезона.
Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.
Тенденция за задържане и спад на речните нива.


ЗАПАДНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

През периода не е постъпвала информация за наличие на критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
Няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.
През разглеждания период нивата на наблюдаваните реки варират от ниски до средни с изключение на пункта на р. Речица при с. Ваксево, където в началото на периода е регистрирано състояние на високи води. В края на периода нивата варират от екстремно ниски (р. Струма при гр. Перник), до средни (р. Речица при с. Ваксево) с тенденция към понижаване.
Големите язовири по поречието на р.Струма разполагат със свободни обеми за поемане на високи води.
Няма данни за преливане на вода през преливниците на големите язовири, с изключение на яз.”Пчелина”.

Поречие Места
През периода 01.07.2011 - 10.07.2011 г. не са постъпвали данни за наличието на критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
За целия разглеждан период в поречието на р.Места са регистрирани единствено състояния на ниски води, като в края на периода нивата продължават да спадат.
Няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Поречие Доспат
За периода 01.07.2011г. – 10.07.2011 г. няма сведения за засегнати населени места от вредното въздействие на водите, както и за наличие на критични участъци по речните легла и язовирите, намиращи се в териториалния обхват на Басейнова дирекция Западнобеломорски район – гр.Благоевград.


ПРЕДЛОЖЕНИЯ
1. При рязка промяна в хидрометеорологичната обстановка оперативното звено ще изиска от експлоатационните дружества на комплексните и значими язовири от приложение №1, към чл.13, т.1 от ЗВ, представяне на информация на по-кратък интервал от време.
2. При необходимост оперативното звено ще предложи подходящ режим на работа на ВЕЦ-те и на основните изпускатели с цел осигуряване на свободен обем за поемане на евентуален голям приток.
3. Да се спазва графикът за използване на водите от комплексните и значими язовири през месец юли 2011 г.!
4. Поддържането на определените с графика за м. юли обеми за поемане на очакван приток, да се осъществява чрез ВЕЦ, а при невъзможност, чрез основен изпускател.
5. Изпускането на води от хидротехническите съоръжения да се съобразява с проводимостта на речните русла при спазване на изискванията на чл. 142 от Закона за водите.
6. Да се поддържа проводимостта на речното легло на разстояние 500 м след хидротехническите съоръжения от собственика или ползвателя, в съответствие с чл. 139, ал.2 от Закона за водите.


Представената информация от Басейновите дирекции е за първа десетдневка на м. юли 2011 г.
Представената информация от Предприятие “Язовири и каскади” към НЕК ЕАД и “Напоителни системи” ЕАД е от 10.07.2011 г.

   
   
  Архив