Информация за състоянието на водите и водните обекти на територията на страната

01 April 2011

СЪСТОЯНИЕ НА КОМПЛЕКСНИТЕ И ЗНАЧИМИ ЯЗОВИРИ ЗА МЕСЕЦ MAРT 2011 Г.

От 01.03.2011 г. е в сила графикът за използването на комплексните и значими язовири през месец март, утвърден от министъра на околната среда и водите.

През месец март да се поддържат обеми в язовирите, както следва:
Басейнова дирекция Дунавски район
Яз. “Огняново” – 25,0 млн.м3
Яз. “Кула” - 12,8 млн.м3
Яз. “Рабиша” – 31,0 млн.м3
Яз.”Хр. Смирненски” – 18,446 млн.м3
Яз. ”Йовковци” –90,0 млн.м3
Яз. “Ястребино” – 48,0 млн.м3
Яз. “Бели Лом” – 13,0 млн.м3
Басейнова дирекция Черноморски район
яз. “Тича” – 240,0 млн.м3
яз. “Съединение” – 6,5 млн.м3
яз. “Георги Трайков” – 210,0 млн.м3
яз. “Ахелой” –7,0 млн.м3
Басейнова дирекция Източнобеломорски район
яз. “Копринка” – 105,0 млн.м3
яз. “Жребчево” – 340,0 млн.м3
яз. “Малко Шарково” – 20,0 млн.м3
яз. “Тополница” – 90,0 млн.м3
яз.”Голям Беглик” и “Широка поляна” – 80,0 млн.м3
яз. “Въча” – 195,0 млн.м3
яз. “Кърджали” – 380,0 млн.м
яз. “Студен кладенец” – 270,0 млн.м
яз. “Ивайловград” – 125,000 млн.м3
Процентът на завиряване в комплексните и значими язовири е 69,8, като в язовирите с основно предназначение питейно – битово водоснабдяване процентът е по-висок – 77,6 а в язовирите с основно предназначение – напояване процентът е 59,4.


СЪСТОЯНИЕ НА РЕЧНИТЕ ЛЕГЛА И ОБЩИНСКИТЕ ЯЗОВИРИ

ДУНАВСКИ РАЙОН

Поречия Вит и Осъм

През м. март няма получени сигнали за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Поречие Искър

За периода 01-31 март няма постъпили сигнали, свързани с вредното въздействие на водите, няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.

Поречие Огоста и западно от Огоста
По информация на Областните дирекции Гражданска защита в областите Видин, Враца и Монтана няма възникнали проблеми по язовирите, вътрешните реки в областите Видин, Враца и Монтана са в коритата си.
През месеца няма постъпвали данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.

Поречие Янтра
За периода 01-31 март 2011 г. няма получени сигнали, свързани с вредното въздействие на водите, няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, няма сведения и за преливащи язовири.

Поречие Русенски Лом и Дунавски добруджански реки
Язовирите Бойка, Баниска, Антимово, Тетово и Звънарци, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД – клон Русе в Русенска област са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси.
Язовирите, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД – клон Търговище в Разградска и Търговищка област са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси.
През изминалия месец не са настъпвали съществени изменения, които да предизвикват повишено внимание и опасност от водните обекти.
Няма възникнали проблеми по предпазните диги, язовирните стени и хидротехническите съоръжения на територията на областите Русе, Разград, Силистра, Добрич и Шумен.


ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Състояние на язовирите /без тези по Приложение 1 към чл.13, т.1 от Закона за водите/ - критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях:
Няма възникнали аварийни ситуации за периода.

Състояние на реките – данни за критични нива и аварийни ситуации; данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения:
Няма данни за преливания и критични ситуации по Черноморските реки за периода.

Засегнати населени места от вредното въздействие на водите:
Няма данни за засегнати населени места за периода.
Продължава денонощното дежурство на експерти от БДЧР-Варна, които да получават и анализират необходимата информация.


ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

Изтеклият период се характеризира със слънчево и топло пролетно време с температури около и над 10 градуса през първата половина на периода и с мрачно и влажно време със спад в температурите през втората половина на периода. В края на периода – дъжд, придружен с гръмотевици и градушка на отделни места.

ПОРЕЧИЕ МАРИЦА
Нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона. Снежна покривка само по високите места. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

ПОРЕЧИЕ ТУНДЖА
Нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона. Снежна покривка само по високите места. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

ПОРЕЧИЕ АРДА

През първата половина на периода нивата на реките и язовирите от басейна на река Арда бяха нормални за сезона. Снежна покривка само по високите места. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи води, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.


Втората половина на периода се характеризира с мрачно и влажно време със спад в температурите.
В края на периода – дъжд, придружен с гръмотевици и градушка на отделни места.


ЗАПАДНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН


ПОРЕЧИЕ СТРУМА

Към момента няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
Няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.
В началото на месец март реките в поречието са в състояние на ниски и средни води. Към средата на периода започва покачване на нивата на реките в поречието. От 16.03. всички реки в поречие Струма са в състояние на високи и средни води.На 16, 17, 18 март в пункта на р.Речица са регистрирани голями покачвания и малки излизания на реката /наводнения
През последната десетдневка на месеца някои реки в поречие Струма регистрират състояния на голямо покачване на нивата в състояние на високи води – р. Струма при град Перник и р. Соволянска Бистрица при с. Гърляно на 24.03 и на 25.03.. След тази дата има период от няколко дни на застой и спадане в нивата на реките в поречието. В края на периода, към 30.03. реките в поречие Струма отново започват да повишават нивата си, в следствие на падналите на 29.03 дъждове. На 30.03 са регистрирани големи покачвания на нивата на реките – р. Струма при град Перник и река Джерман при град Дупница.
Няма възникнали аварийни ситуации.
Няма данни за преливане на вода през преливниците на язовирните стени.


ПОРЕЧИЕ МЕСТА

През месец март за поречие Места не са постъпвали данни за наличието на критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
За целия разглеждан период реките в поречие Места регистрират предимно състояния на средни води.
Няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.


ПОРЕЧИЕ ДОСПАТ
По информация на Областната дирекция “Гражданска защита” – гр. Смолян за целия месец март няма сведения за критични участъци по речните корита и язовирите, намиращи се в териториалния обхват на Басейнова дирекция Западнобеломорски район – гр.Благоевград.





Към момента няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
Към настоящия момент няма данни за възникване на критични ситуации в следствие на високи води;
24-часовите дежурства в БДЗБР - Благоевград продължават. Оперативното звено към БД ЗБР - Благоевград е в готовност да реагира при нужда.

Язовирите на територията на БД ЗБР - разполагат със свободни обеми за поемане на евентуален по-голям приток.


ПРЕДЛОЖЕНИЯ
1. При рязка промяна в хидрометеорологичната обстановка оперативното звено ще изиска от експлоатационните дружества на комплексните и значими язовири от приложение №1, към чл.13, т.1 от ЗВ, представяне на информация на по-кратък интервал от време.
2. При необходимост оперативното звено ще предложи подходящ режим на работа на ВЕЦ-те и на основните изпускатели с цел осигуряване на свободен обем за поемане на евентуален голям приток.
3. Да се спазва графикът за използване на водите от комплексните и значими язовири през месец март 2011 г.!
4. Поддържането на определените с графика за м. март обеми за поемане на очакван приток, да се осъществява чрез ВЕЦ, а при невъзможност, чрез основен изпускател.
5. Изпускането на води от хидротехническите съоръжения да се съобразява с проводимостта на речните русла при спазване на изискванията на чл. 142 от Закона за водите.
6. Да се поддържа проводимостта на речното легло на разстояние 500 м след хидротехническите съоръжения от собственика или ползвателя, в съответствие с чл. 139, ал.2 от Закона за водите.

Представената информация от Басейновите дирекции е за м. март 2011 г.
Представената информация от Предприятие “Язовири и каскади” към НЕК ЕАД и “Напоителни системи” ЕАД е от 31.03.2011 г.

   
   
  Архив