Информация за състоянието на водите и водните обекти на територията на страната

04 January 2011

СЪСТОЯНИЕ НА КОМПЛЕКСНИТЕ И ЗНАЧИМИ ЯЗОВИРИ ЗА ПЕРИОДА 01-31.12.2010 Г.

От 01.12.2010 г. е в сила графикът за използването на комплексните и значими язовири през месец декември, утвърден от министъра на околната среда и водите.

През месец декември да се поддържат обеми в язовирите, както следва:
Басейнова дирекция Дунавски район
Яз. “Огняново” – 25,0 млн.м3
Яз.”Хр. Смирненски” – 25,0 млн.м3
Яз. ”Йовковци” –90,0 млн.м3
Яз. “Ястребино” – 48,0 млн.м3
Яз. “Бели Лом” – 13,0 млн.м3
Басейнова дирекция Черноморски район
яз. “Тича” – 250,0 млн.м3
яз. “Съединение” – 6,5 млн.м3
яз. “Георги Трайков” – 230,0 млн.м3
яз. “Порой” –20,0 млн.м3
яз. “Ахелой” –7,0 млн.м3
Басейнова дирекция Източнобеломорски район
яз. “Малко Шарково” – 20,0 млн.м3
яз.”Голям Беглик” и “Широка поляна” – 80,0 млн.м3
яз. “Въча” – 195,0 млн.м3
яз. “Кърджали” – 350,0 млн.м
яз. “Студен кладенец” – 240,0 млн.м
яз. “Ивайловград” – 125,000 млн.м3
Процентът на завиряване в комплексните и значими язовири е 73,0, като в язовирите с основно предназначение питейно – битово водоснабдяване процентът е по-висок – 83,0, а в язовирите с основно предназначение – напояване процентът е 57,7.


СЪСТОЯНИЕ НА РЕЧНИТЕ ЛЕГЛА И ОБЩИНСКИТЕ ЯЗОВИРИ

ДУНАВСКИ РАЙОН

Поречия Вит и Осъм
През м. декември няма получени сигнали за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Поречие Искър
За периода 01-31 декември няма постъпили сигнали, свързани с вредното въздействие на водите, няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.

Поречие Огоста и западно от Огоста
По информация на Областните дирекции Гражданска защита в областите Видин, Враца и Монтана няма възникнали проблеми по язовирите, вътрешните реки в областите Видин, Враца и Монтана са в коритата си.
През месеца не са постъпвали данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.

Поречие Янтра
За периода 01-31 декември 2010 г. няма получени сигнали, свързани с вредното въздействие на водите, няма данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, няма сведения и за преливащи язовири.

Поречие Русенски Лом и Дунавски добруджански реки
Язовирите Бойка, Баниска, Антимово, Тетово и Звънарци, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД – клон Русе в Русенска област са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси. Язовир „Баниска” е в контролният си обем,Язовир „Бойка” е в контролният си обем.
Язовирите, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД – клон Търговище в Разградска и Търговишка област са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси. Язовир „Ломци”. Язовир „Бели Лом” са в контролният си обем.
През изминалия месец не са настъпвали същественни изменения, които да предизвикват повишено внимание и опасност от водните обекти.
Няма проблеми по предпазните диги, язовирните стени и хидротехническите съоръжения на територията на областите Русе, Разград, Силистра, Добрич и Шумен.

ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН
Състояние на язовирите /без тези по Приложение 1 към чл.13, т.1 от Закона за водите/ - критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях:
Няма възникнали аварийни ситуации за периода.

Състояние на реките – данни за критични нива и аварийни ситуации; данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения:
Няма данни за преливания и критични ситуации по Черноморските реки за периода.

Засегнати населени места от вредното въздействие на водите:
Няма данни за засегнати населени места за периода.

ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН
По данни на дежурните в общинските администрации:

Първата десетдневка се характеризира с температури над обичайните за сезона в началото на периода, с разкъсана облачност и валежи от дъжд за около два дни, в почти целия регион в средата на периода и с ниски температури, ветровито и сухо време в по-голямата част от региона, с прехвърляне на сняг по високите места и планинските райони, през втората половина на периода.

Поречие Марица
През изминалата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха краткотрайни превалявания в средата на периода, които причиниха повишаване нивото на реката в горното течение и предизвикаха тревога в района на Костенец и в участъка Радуил-Пазарджик. Река Тополница при Поибрене също отбеляза повишение вследствие на валежите. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Поречие Тунджа
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха краткотрайни превалявания в средата на периода, които причиниха повишаване нивото на реката и предизвикаха лека тревога, без данни за разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Поречие Арда
През изминалата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Арда бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха краткотрайни превалявания в средата на периода, придружени с гръмотевици, които причиниха повишаване нивото на реката преди язовирите, без данни за разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Втората десетдневка се характеризира със снеговалеж, отрицателни температури предимно в нощните и сутрешните часове през целия период и с повишаване на температурите през последните два дни от периода.

Поречие Марица
През изминалата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха превалявания от сняг, които доведоха до създаване на тънка, но дълготрайна снежна покривка в целия регион. В средата на периода бе регистрирано повишаване на нивото на река Марица в долното течение, при Свиленград с около 11 см, вследствие на валежите от предишния период в горното течение на реката. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Поречие Тунджа
През изтеклата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха превалявания от сняг, които доведоха до създаване на слаба, но дълготрайна снежна покривка в целия регион. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Поречие Арда
През изминалата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Арда бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха превалявания от сняг, които доведоха до създаване на дълготрайна снежна покривка в целия регион. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Третата десетдневка се характеризира със снеговалеж единствено по високите места, отрицателни температури и слънчево време.

Поречие Марица
През изминалата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Марица бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха превалявания от сняг само по високите места. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Поречие Тунджа
През изминалата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Тунджа бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха превалявания от сняг само по високите места. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

Поречие Арда
През изминалата десетдневка, нивата на реките и язовирите от басейна на река Арда бяха нормални за сезона. Регистрирани бяха превалявания от сняг предимно по високите места. Няма данни за разливи, причинени щети вследствие на високи, както и проблеми по дигите и укрепителните съоръжения на реките в поречието.

ЗАПАДНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

Поречие Струма
В началото на периода, вследствие на падналите проливни дъждове се регистрираха нива на високи води във всички реки по поречие Струма. Регистрирани са критични ситуации от образувани разливи, вследствие на протичащите високи води в реките. Имаше възникнали аварийни ситуации по теченията на р.Джерман и р.Струма и засегнати населени места от вредното въздействие на водите с наводнени частни домове, разрушена или засегната инфраструктура и технически съоръжения.
Големите язовири разполагаха с достатъчно свободен обем и успяха да поемат високата вълна от дъждовете. Контролираното изпускане на яз. “Студена” през една от клапите на преливника с водно количество от 4м3 започна в 9 : 00 ч. на 05.12.2010 г., след спиране на валежите.
През втората и трета десетдневка на месец декември наблюдаваните реки регистрират различни състояния – ниски, средни и предимно високи води. За р. Джерман при гр. Дупница през третия десетдневен период са регистрирани единствено състояния на ниски води.
През втората и трета десетдневка на месеца няма данни за образувани разливи, вследствие на протичащите високи води в реките, както и данни за преливане на вода през преливниците на язовирните стени.

Поречие Места
През периода 01.12.2010 - 30.12.2010 г. не са постъпвали данни за наличието на критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.
Наблюдаваните реки в поречието през разглеждания период регистрират предимно състояния на високи води. Не са постъпвали данни за образувани разливи.
Няма възникнали аварийни ситуации и няма засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Поречие Доспат
По информация на Областната дирекция “Гражданска защита” – гр. Смолян няма сведения за критични участъци по речните корита и язовирите, намиращи се в териториалния обхват на Басейнова дирекция Западнобеломорски район – гр.Благоевград.
Не са постъпвали данни за наличието на критични участъци по диги и укрепителни съоръжения.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ
1. При рязка промяна в хидрометеорологичната обстановка оперативното звено ще изиска от експлоатационните дружества на комплексните и значими язовири от приложение №1, към чл.13, т.1 от ЗВ, представяне на информация на по-кратък интервал от време.
2. При необходимост оперативното звено ще предложи подходящ режим на работа на ВЕЦ-те и на основните изпускатели с цел осигуряване на свободен обем за поемане на евентуален голям приток.
3. Да се спазва графикът за използване на водите от комплексните и значими язовири през месец декември 2010 г.!
4. Поддържането на определените с графика за м. декември обеми за поемане на очакван приток, да се осъществява чрез ВЕЦ, а при невъзможност, чрез основен изпускател.
5. Изпускането на води от хидротехническите съоръжения да се съобразява с проводимостта на речните русла при спазване на изискванията на чл. 142 от Закона за водите.
6. Да се поддържа проводимостта на речното легло на разстояние 500 м след хидротехническите съоръжения от собственика или ползвателя, в съответствие с чл. 139, ал.2 от Закона за водите.

Представената информация от Басейновите дирекции е обобщена за месец декември 2010 г.

   
   
  Архив